Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / „Cântați Domnului cântare nouă”

„Cântați Domnului cântare nouă”

 Sub patronajul  Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Protopopiatul Beiuş, Parohia Roșia și Primăria Comunei Roșia, a organizat, în 5 aprilie 2017, ediția a IX-a a Festivalul de pricesne „Cântaţi Domnului cântare nouă”, activitate din cadrul proiectului educativ „Păstrătorii tradiţiei”.

Proiectul doreşte să întărească legăturile dintre generaţiile tinere şi înaintaşi prin aducerea în prezent a frumoaselor tradiţii româneşti, adevărate comori prin care se păstrează specificul poporului român.

Prin diversele activităţi din cadrul proiectului se creează oportunităţi de cunoaștere, atât a obiceiurilor şi tradiţiilor locale, cât şi a celor din împrejurimi, contribuind astfel la lărgirea orizontului spiritual şi stabilirea unor legături între diverse comunități școlare și parohiale.

În cuvântul deschidere, Doamna Prof. Valentina Silghi, directorul Școlii Gimnaziale Nr.1  Roșia și director al festivalului, a mulțumit participanților pentru dragostea și disponibilitatea cu care au venit la această activitate, remarcând că interesul față de acest festival a crescut anual, fapt dovedit prin numărul de participanți, dar și prin diversitatea partenerilor.

În urma invitațiilor adresate de organizatori au răspuns 17 de grupuri vocale din județul Bihor  constituite din elevi de la toate ciclurile de învățământ.

 Au interpretat pricesne grupurile de la: Şcoala Gimnazială Nr.1 Roşia, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bulz, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Răbăgani, Şcoala Generală „Episcop Nicolae Popoviciu„ Beiuş, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Sâmbăta, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Finiş, Clubul Copiilor Beiuş, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Tărcaia, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Remetea, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Căbeşti, Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaş” Beiuş, Ansamblul „Codrenii Bihorului” - Roşia, Grupul „Permanenţe”, Școala Gimnazială Nr. 1 Lunca, Școala Gimnazială Nr. 1 Rieni, Școala Gimnazială Nr. 1 Buntești, Liceul de Arte Oradea-  Grupul vocal ,,Corinteii”.

Interpretările corale au alternat cu cele 29 de interpretări ale soliștilor: Oana Berdie, Bianca Popa, Elena Mihuţa, Casandra Dima, Daliana David, Raul Leuca, Denisa Berinde, Daniela Rada,  Mariana şi Simona Tomele, Florina Morar, Paula Bar, Daria Fericel, Iasmina Moș, Daria Șora, Teodora Ştefănică, Alexandru Trandafir, Natalia Hălmăgean, Amalia Ursan, Denisa Pantea, Maria Secan, Răzvan Mândra,  Andreea Lazea, Dragoș Negruțiu, Izabela Encok, Andreea Drugaș, Denisa Ujupan, Emilia Pupe și Denisa Ușvat.

Desfășurat în biserica parohială din Roșia, festivalul a adus împreună elevi, cadre didactice, directori ai unităților de învățământ reprezentate în festival, reprezentanți ai Consiliului Local al Comunei  Roșia și numeroși credincioșii care, după participarea la Sfânta Liturghie, au trăit un  moment de bucurie duhovnicească oferit de participanți.

Primăria Comunei Roșia a fost reprezentată de Domnul primar Florin Bonca, instituție care a susținut financiar organizarea  festivalului, încă de la debutul acestuia fiind alături de coordonatori: Prof. Valentina Silaghi, Prof. Maria Ujoc, Prof. Irina Uşvat, Inst. David Gheorghe, Prof. Florentin Ciuhandu.

 La final, Părintele Paroh Dorel Haiduc de la Roșia și-a exprimta bucuria de a găzdui pentru al nouălea an consecutiv festivalul de pricesne, apreciind colaborarea cu unitatea de învățământ și Primăria Roșia.

Pe lîngă numărul mare de participanți veniți din diferite părți ale județului, festivalul a prilejuit nu doar prezentarea unui repertoriu variat, ci și o adevărată paradă de costume populare, reprezentând zonele din care au provenit grupurile vocale.

Festivalul de pricesne de la Roșia a reușit să creeze o stare de emoție și de intensitate duhovnicească într-un moment în care creștinii ortodocși se pregătesc pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului. Cîntecul copiilor încărcat de trăire spirituală a fost un prinos, o ofrandă, un dar oferit din suflet celor care i-au ascultat. Astfel de momente sunt prilejuri de adâncă meditație, dovedindu-se determinante pentru valoarea lor nu doar religioasă, cât și culturală și educațională. Aducerea în actualitate a patrimoniului spiritual al poporului român ortodox reprezintă un act de creație și gest de responsabilitate, iar promovarea lui o datorie.