Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / 28 de ambasadori au vizitat Catedrala cu lună din Oradea

28 de ambasadori au vizitat Catedrala cu lună din Oradea

Un grup de 28 de ambasadori acreditați la București, din 28 de țări de pe toate continentele, au fost prezenți, vineri, 19 octombrie 2018, la Oradea, într-o vizită organizată de Ministerul Afacerilor Externe, cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

Vizita a debutat în sala mare a Instituției Prefectului Județului Bihor, unde a avut loc o întâlnire festivă cu cei 28 de ambasadori, însoțiți, din partea Ministerului Afacerilor Externe al Guvernului României, de Domnul Victor Micula, fost ambasador al României la Budapesta, originar din Bihor. Domnul Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, Domnul Ioan Mihaiu, prefectul județului Bihor și Domnul Pasztor Sandor, președintele Consiliului Județean Bihor, au fost gazdele diplomaților.

A urmat apoi vizita la Primăria Municipiului Oradea și în centrul istoric al Oradiei, unde diplomații au putut admira frumoasele clădiri construite în stil baroc, art nouveau, eclectic și neoclasic, dar și statuia Voievodului Mihai Viteazul.

Delegația formată din 28 de ambasadori a făcut un popas de suflet la Catedrala Adormirea Maicii Domnului, cunoscută în întreaga lume ca „biserica cu lună”, datorită unui mecanism unic în Europa, care, printr-o sferă cu diametrul de un metru, colorată jumătate în auriu și jumătate în negru, ce se deplasează după mișcarea de rotație a lunii în jurul Pământului, indică fazele lunii, și care funcționează de la montarea sa, în anul 1793, până în prezent.

Grupul de ambasadori a fost primit în vechea catedrală a Oradiei de către Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care a adresat, în mai multe limbi, un cuvânt de bun venit diplomaților în Oradea și Bihor, și a făcut o scurtă prezentare a sfântului lăcaș:

„Excelențele Voastre, bine ați venit în frumoasa urbe a Oradiei Mari, unde vestul și estul se întâlnesc și conviețuiesc în pace și armonie. Bine ați venit în biserica cu lună, catedrala istorică a orașului Oradea, închinată Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, o biserică monumentală, dar, în același timp, de proporții umane, necropolă a ctitorilor acesteia, necropolă episcopală și loc al întronizării Episcopilor ortodocși ai Oradiei, până în prezent. Aici puteți admira frumosul iconostas baroc al bisericii, dar și pictura murală, unde veți găsi nuanțe și asemănări cu pictura lui Domenikos Theotokopoulos, El Greco, mai ales în reprezentarea Mântuitorului Iisus Hristos în grădina Ghetsimani, rugându-Se, precum și în portretele Apostolilor și ale femeilor mironosițe.”

 Părintele Dr. Ioan Codorean, directorul Centrului Cultural Ortodox „Catedrala cu lună” Oradea și slujitor al catedralei, a prezentat distinșilor oaspeți, în limba engleză, istoricul monumentalei biserici ortodoxe orădene și descrierea iconostasului, a mobilierului și a decorațiunilor interioare, restaurate în ultimii ani, precum și a picturii realizate în anii ’80 ai secolului trecut de pictorul Eremia Profeta.

Corul Diacon Nicolae Firu al Liceului Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea, dirijat de Arhid. Prof. Ștefan Lakatos, a încântat audiența cu o serie de melodii din repertoriul bisericesc ortodox național și internațional.

Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei a mulțumit ambasadorilor prezenți, corpului dipolmatic din cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la București și oficialităților locale pentru vizitarea Catedralei cu lună, a chemat binecuvântarea lui Dumnezeu peste toți și a adresat urări de pace, prosperitate și bucurie sufletească.

Programul vizitei grupului de ambasadori în Oradea a cuprins și alte obiective economice și culturale din urbea de pe malurile Crișului Repede, ziua încheindu-se prin vizita la Universitatea Emanuel, oaspeții fiind întâmpinați de către conducători și reprezentanți ai confesiunilor creștine din Bihor, dar și ai cultului mozaic, precum și de cadre didactice de la Universitatea din Oradea și Universitatea Emanuel și de numeroși studenți, gazdă fiind Domnul Prof. Univ. Dr. Paul Negruț, rectorul Universității Emanuel din Oradea.

Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, prezent la eveniment, a adresat un cuvânt de salut asistenței, iar Domnul Victor Micula a făcut o sinteză a vizitei grupului de ambasadori la Oradea, un oraș multicultural și pluriconfesional, diplomații apreciind în mod deosebit armonia și buna înțelegere existentă între cetățenii de etnii diferite și între credincioșii care aparțin diverselor confesiuni creștine și diferitelor religii, un model de bună conviețuire ce asigură un climat de pace și prosperitate. La final, Chiriarhul Oradiei a rostit, în limba engleză, rugăciunea „Tatăl nostru”, și a chemat binecuvântarea lui Dumnezeu peste toți cei prezenți.

Vizita celor 28 de ambasadori în Oradea reprezintă o iniţiativă a Ministerului de Externe, care, cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri din 1918, organizează vizite în ţară pentru Corpul Diplomatic de la Bucureşti, Oradea fiind al treilea obiectiv vizitat anul acesta, după Iași și zona Maramureşului, urmând să se îndrepte spre Arad şi Timişoara.

Țările pe care le reprezintă ambasadorii acreditați la București și care au făcut deplasarea la Oradea sunt: Rusia, Slovacia, Portugalia, Muntenegru, Cehia, Bulgaria, Lituania, Armenia, Belarus, Georgia, Muntenegru, Israel, Irak, Iordania, India, Indonezia, Pakistan, Malaysia, Nigeria, R.D. Congo, Egipt, Africa de Sud, Sudan, Algeria, Tunisia, Chile, Mexic și Peru.

„Eu şi soţia mea suntem foarte impresionaţi de patrimoniul cultural al acestei regiuni şi căutăm oportunităţi pentru a ne apropia şi a construi poduri între ţările noastre”, a declarat Jose Miguel Menchaca, ambasadorul statului Chile în România.