Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / 80 de ani de la zidirea bisericii vechi din orașul Aleșd

80 de ani de la zidirea bisericii vechi din orașul Aleșd

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, 15 septembrie 2019, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, și Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, au slujit împreună, înconjurați de un sobor de preoți, ierodiaconi și diaconi, în biserica parohială Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae din orașul bihorean Aleșd, Protopopiatul Oradea, la împlinirea a 80 de ani de la sfințirea pietrei de temelie a sfântului lăcaș (14 septembrie 1939).

Cu acest prilej, urmare a lucrărilor de restaurare realizate în ultima vreme la sfântul lăcaș, cei doi Ierarhi au oficiat slujba de târnosire din nou a Sfintei Mese a altarului sfântului lăcaș ce s-a zidit în anul 1939, în doar 75 de zile, de către Armata Română. Slujba a fost urmată de săvârşirea Sfintei Liturghii arhierești pe altarul proaspăt sfințit. La momentele sfințitoare au luat parte numeroși credincioşi din orașul Aleșd, reprezentanţi ai autorităţilor locale și centrale, precum și cadre militare din  Garnizoana Oradea.

În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, după citirea pericopei evanghelice rânduită a se citi în această duminică, de la Sfântul Evanghelist Marcu, Preasfințitul Părinte Episcop Timotei, pornind de la cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos, „Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34), a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile luării și asumării crucii și urmării lui Hristos de către fiecare credincios în parte.

Ierarhul ortodox român al Spaniei și Portugaliei a mulțumit Chiriarhului Oradiei pentru invitația de a sluji împreună la sărbătoarea parohiei Aleșd I, părintelui paroh Călin Ioniță și credincioșilor pentru frumoasa primire.

Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie a mulțumit, în cuvântul său rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitului Părinte Timotei al Spaniei și Portugaliei pentru împreuna slujire în biserica istorică din Aleșd, prezentând credincioșilor câteva aspecte din misiunea episcopală bogată pe care Preasfinția Sa o împlinește cu mult zel și spor duhovnicesc în slujirea românilor ortodocși care viețuiesc pe meleagurile binecuvântate ale Spaniei și Portugaliei.

Parohul locului, Părintele Călin Ioniță a mulţumit celor doi Ierarhi, Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Chiriarhul locului, și Preasfințitului Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, pentru osteneala de a binecuvânta rodul muncii și al jertfelor realizate în cursul anilor 2018 și 2019 la biserica din centrul orașului Aleșd, oferindu-le fiecăruia, ca semn de aducere aminte a acestui moment, o cruce din lemn și o plachetă cu imaginea bisericii vechi din Aleșd. Mulțumiri au fost aduse și autorităților locale și centrale și tuturor celor care au sprijinit lucrările de înnoire realizate recent în sfântul lăcaș. 

A urmat un ceremonial religios-militar în care s-a dezvelit și s-a sfințit de către cei doi Ierarhi o placă omagială amplasată pe zidul bisericii parohiale, ce amintește de momentul istoric al așezării și sfințirii pietrei fundamentale a bisericii din Aleșd ridicată de către brava Oștire Română. S-a depus apoi o coroană de flori din partea credincioșilor parohiei Aleșd I, iar fanfara Garnizoanei Oradea și detașamentul de militari prezenți au defilat, încheind ceremonia.

După săvârşirea sfintelor slujbe, pe parcursul întregii zile, toţi credincioşii ortodocşi prezenţi, bărbaţi şi femei, copii, tineri şi vârstnici, au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar, să se închine şi să sărute Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce.