Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / A opta promoție de absolvenți ai Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea și-a încheiat cursurile

A opta promoție de absolvenți ai Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea și-a încheiat cursurile

Ziua de Odovanie a praznicului Învierii Domnului a coincis în acest an cu festivitatea de absolvire a cursurilor liceale pentru promoția 2017 a Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, liceu care aniversează zece ani de la înființare.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Chiriarhul Oradiei, conform tradiției școlilor teologice, prima parte a festivității s-a desfășurat în paraclisul cu hramul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana”, unde absolvenții împreună cu profesorii și cu părinții au participat la Sfânta Liturghie, săvârșită de soborul părinților profesori, în frunte cu Preacucernicul Prot. Prof. Radu Rus, directorul liceului. Sfânta Liturghie a fost urmată de slujba de Te-Deum, ca mulțumire adusă Bunului Dumnezeu pentru ajutorul și binefacerile revărsate asupra absolvenților pe parcursul celor patru ani de studii liceale.

În a doua parte a programului, absolvenții au participat la ultima oră de dirigenție, unde s-a strigat pentru ultima oară catalogul și s-au depănat împreună amintiri și momente frumoase petrecute împreună timp de patru ani.  

La auzul ultimului sunet de clopoțel, absolvenții s-au îndreptat spre sala festivă, cântând tradiționalul imn „Gaudeamus igitur”, unde au fost întâmpinați de către Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei și de către colegii din clasele mai mici, împreună cu cadrele didactice și alți invitați.

După intonarea imnului național și a troparului Învierii, Părintele director Radu Rus, a rostit un cuvânt de bun venit și a oferit cuvântul Preasfințitului Părinte Sofronie, care a rostit un cuvânt de binecuvântare și de prețuire pentru tinerii absolvenți:

„Liceul în care ne aflăm este un dar al lui Dumnezeu pentru noi toți, dar în primul rând este darul și binecuvântarea lui Dumnezeu pentru voi, dragi elevi, care învățați aici.”

„Noi, oamenii, în cursul vieții noastre, avem mereu impresia că pe toate le facem noi, că toate sunt rodul muncii noastre, iar atunci când avem nereușite, neîmpliniri, eșecuri, aproape întotdeauna dăm vina pe altcineva, nu pe noi înșine. Însă, în momentele festive ale vieții, încărcate de emoție, suntem chemați să reflectăm la ceea ce se întâmplă cu adevărat în viața noastră.”

„Dacă străbatem cu mintea străfundurile sufletului nostru ne dăm seama că, de fapt, ceea ce am făcut nu ar fi fost cu putință dacă nu era Dumnezeu cu noi, nevăzut, dar prezent, fără zgomot, discret, pentru că zgomotul nu face bine, iar binele nu face zgomot.”

„Să nu uitați, atunci când nu vă va fi ușor, că Dumnezeu este acolo. Trebuie doar să-L chemați. «Când îți aduci aminte de Dumnezeu, înmulțește rugăciunea, ca atunci când vei uita de Dumnezeu, Dumnezeu să își aducă aminte de tine», ne învață Sfântul Marcu Ascetul.”

Din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Părintele Florin Negruțiu, inspector pentru disciplina Religie, a adresat cuvinte de apreciere și de felicitare la adresa școlii, a cadrelor didactice și a absolvenților.

Șeful de promoție, absolventul George Sabău a adresat un cuvânt de mulțumire și de apreciere la adresa Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei și a dascălilor școlii, amintind  experiențele frumoase prin care au trecut absolvenții pe parcursul anilor de liceu.

A urmat momentul predării tradiționalei chei a succesului de către absolvenți colegilor din clasa a XI-a, după care reprezentantul clasei a XI-a, elevul Mirel Fanya, le-a mulțumit colegilor mai mari pentru ajutorul și experiența împărtășită împreună, urându-le succes mai departe la examenele care îi așteaptă, după care Părintele director Radu Rus și dirigintele clasei, Arhid. Prof. Ștefan Lakatos, au anunțat absolvenții care s-au remarcat prin rezultate deosebite la învățătură și purtare pe parcursul clasei a XII-a, iar Preasfințitul Părinte Sofronie a făcut premierea acestora.

Ca în fiecare an, Chiriarhul Oradiei a oferit cu multă generozitate premii speciale pentru absolvenții care s-au remarcat pe tot parcursul anilor de liceu în diferite domenii de activitate și de studiu.

Astfel, Premiul „Dumitru Stăniloae”, pentru cel mai bun rezultat la învățătură pe tot parcursul anilor de studiu, i-a revenit șefului de promoție George Sabău, care a primit încă două premii: Premiul „Episcop Dr. Andrei Magier”, pentru Dogmatică și Studii biblice și Premiul „Episcop Roman Ciorogariu”, pentru rezultate deosebite la disciplina Istorie bisericească.

Premiul „Episcop Dr. Nicolae Popovici”, pentru conduită morală ireproșabilă, i-a fost acordat absolventului Flaviu Fraiu. Pentru participare și implicare activă în viața liturgică, absolventul George Vid a primit Premiul „Episcop Dr. Vasile Coman” și Premiul „Diacon Nicolae Firu” pentru Muzică bisericească.

Absolventului Șerban Satmari i-a revenit Premiul „Sfântul Vasile cel Mare” pentru Patrologie, iar pentru implicare în activități culturale, Andrei Botici a primit Premiul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Ultimul premiu, „Sfântul Arhidiacon Ștefan” i-a revenit absolventului Romeo Corb, pentru implicare în activități filantropice.

Premiile au constat în cărți cu conținut teologic, educațional și filantropic apărute la Editura „Episcop Nicolae Popovici” a Episcopiei Oradiei.

Promoția 2013-2017 este a opta promoție de absolvenți ai Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea și a doua promoție care și-a desfășurat toți cei patru ani de cursuri în clădirea istorică redobândită a vechii Academii Ortodoxe de Teologie din Oradea, liceu care a luat ființă în urmă cu zece ani, la inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, iar acum își desfășoară activitatea în trei locații, pentru toate ciclurile de învățământ: preșcolar, primar, gimnazial și liceal, asigurând o educaţie în care se împleteşte armonios dezvoltarea intelectuală cu deprinderea aptitudinilor practice și cu formarea caracterului din perspectiva valorilor morale creştine.