Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Activități catehetice în Parohia Bratca

Activități catehetice în Parohia Bratca

Sub titlul „Șase seri duhovnicești din suflet de copil” s-au înscris activitățile catehetice desfășurate în perioada 28 martie - 4 aprilie 2021 în Parohia Bratca din Protopopiatul Oradea, Eparhia Oradiei, cu copiii care participă la programele misionare ale parohiei.

Aceste activități vin în prelungirea celor liturgico-catehetice desfășurate în cadrul „Serilor duhovnicești” din săptămâna a treia a Sfântului și Marelui Post, în Parohia Bratca.

Timp de șase seri - începând de duminică, 28 martie, și până vineri, 2 aprilie 2021, - credincioșii Parohiei Ortodoxe Române Bratca au luat parte la serviciul liturgic adecvat perioadei de Post și s-au împărtășit de cuvintele de învățătură rostite de cei șase preoți, invitați din alte parohii, la chemarea preacucernicului părinte Radu Marian, parohul locului. Fiecare seară s-a încheiat cu o mică serbare susținută de copiii parohiei, constând în reprezentarea unei piese de teatru cu temă religios-morală.

Astfel în prima seară, 28 martie, copiii au reprezentat sceneta cu titlul „Sinceritatea”, autor anonim; luni, 29 martie, au susținut mini-sceneta „Bunicul meu”, adaptată după o poveste de Leon Magdan; marți seara au susținut sceneta „Palavra”, aparținând preotului Claudiu Melean, invitând auditoriul la o meditație asupra problemei clevetirii, dar și la importanța trimiterii copiilor la școală; miercuri au jucat sceneta „Fata babei și fata moșneagului”, adaptare în versuri după originalul scris de Ion Creangă; joi au susținut piesa „Cele cinci pâini”, autor anonim. În ultima seară, vineri, 2 aprilie, au reprezentat sceneta „Răsplata bunătății”, autor anonim.

Duminică, 4 aprilie, după terminarea Sfintei Liturghii, într-un cadru festiv, după ce copiii au reprezentat din nou în fața credincioșilor una dintre scenetele expuse în cadrul „Serilor duhovnicești”, au fost premiați de către preotul paroh Radu Marian. Li s-au oferit Diploma „Micul catehet”, precum și daruri. După festivitate, în biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Bratca s-a săvârșit Taina Sfântului Maslu de obște, iar la final s-a făcut o colectă pentru copiii participanți la activitățile pastoral-misionare din cadrul „Serilor duhovnicești”, colectă care se adaugă celor făcute cu prilejul desfășurării altor activități, în vederea răsplătirii lor în vacanța de vară cu o excursie în țară.

Învățămintele desprinse din aceste reprezentări teatrale: sinceritatea; întâlnirea cu Dumnezeu atunci când faci bine și ajuți; faptul că bârfa nu aduce adevărul, binele sau ceva de folos pentru cei ce o practică; cumințenia, bunătatea, smerenia și ascultarea fetei moșneagului sau răutatea, obrăznicia, lenea, lăcomia și mândria fetei babei dar și a babei; nemulțumitului i se i-a darul primit; întotdeauna binele este răsplătit, subiectele tratare de preacucernicii părinți invitați precum „Curăția și purtarea în duhul curăției” (părintele Vasile Amza, de la Parohia Călătani), „Neîncrederea în oameni și încrederea în Dumnezeu” (părintele Gheorghe Ștefan, de la Parohia Ortiteag), „Postul și de ce postim” (părintele Dragomir Balotă, de la Parohia Oradea-Tei), „Trei cuvinte de Aur scrise cu pană de gâscă” (părintele Adrian Suciu, de la Parohia Ștei), „Timpul ca valoare a mântuirii” (părintele Vasile Popa, de la Parohia Velența II din Oradea), „Urmarea lui Hristos” (părintele Petru Chirilă, de la Parohia Bulz) - au constituit un bun prilej de meditație și îmbogățire duhovnicească pentru credincioșii prezenți în cadrul acestor „Seri duhovnicești”, dar și pentru copiii care - împreună cu preoții - s-au făcut vestitorii Evangheliei. De fapt, scopul integrării lor active în programul „Serilor duhovnicești” din Parohia Bratca, după cum ne-a declarat părintele paroh Radu Marian, este acela de a-i responsabiliza, de a le da încredere, de a le arăta că au un rol în activitățile pastoral-misionare ale Bisericii, în virtutea preoției universale, și de a le arăta că pot împlini misiunea catehetică prin aceste activități practice în viața parohiei.

Scopul „Serilor duhovnicești” este ca participanții la ele să se îmbogățească duhovnicește în această perioadă a Postului Mare, să conștientizeze că sunt parte dintr-un întreg viu și activ care este Biserica lui Hristos, ale cărei mădulare sunt credincioșii înșiși.

În Parohia Bratca „Serile duhovnicești” se săvârșesc începând cu anul 2014, pe parcursul unei săptămâni din timpul Postului Mare.