Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Activități pentru copiii din Parohia Subpiatra

Activități pentru copiii din Parohia Subpiatra

 Parohia Subpiatra, Protopopiatul Oradea a găzduit în perioada 16 iulie – 10 septembrie 2017 cea de-a șasea ediție a Școlii de vară cu tema Icoana, Evanghelia în culori. Au participat la activitățile desfășurate patruzeci de copii români și rromi din grupele de cateheză din cadrul proiectului Hristos împărtășit copiilor, sub coordonarea preotului paroh Lucian Crișan.

 Aici au învățat despre semnificația icoanei ortodoxe, despre faptul că ea nu este un idol, ci o Evanghelie în culori, așa cum Evanghelia este o icoană verbală a lui Hristos. Prin cinstirea ei nu se încalcă porunca a doua din Decalog, căci cinstirea icoanei se îndreaptă către cel înfățișat în ea. Icoana și Evanghelia sunt în strânsă legătură, se sprijină și se clarifică reciproc, colaborând la răspândirea învățăturii creștine. Icoana îl ajută pe credincios să înțeleagă mai bine ceea ce a citit în Sfânta Scriptură. Ea este o Biblie în culori sau Biblia celor care nu știu carte.

Profesorul de religie Florian Irimescu le-a vorbit copiilor despre modul în care trebuie cinstită icoana, folosindu-se de pilde și analogii din viața oamenilor, iar pictorul Dorel Beșleagă din Sibiu i-a învățat în mod practic cum se realizează o icoană. Doamna preoteasă Georgeta Crișan,  profesor de limba română și religie, le-a vorbit copiilor despre conduita în biserică și despre importanța participării la Sfânta Liturghie. Copiii au învățat rugăciuni, cântări liturgice, pricesne, s-au spovedit și s-au împărtășit cu Sfântul Trup și Scumpul Sânge al Domnului nostru Iisus Hristos.

Școala de vară s-a încheiat duminică,10 septembrie, după săvârșirea Sfintei Liturghii, printr-un concurs parohial pe tema sfintelor icoane. Copiii au fost răsplătiți cu premii care au constat în icoane, cărți de rugăciuni, cărți duhovnicești și dulciuri.

Cu prilejul Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești, preotul paroh Crișan Lucian a editat două foi parohiale: Icoana și porunca a doua din Decalog și Icoana, ușă către cer pe care le-a oferit enoriașilor.