Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Basarabia şi Bihorul în lupta pentru identitatea naţională

Basarabia şi Bihorul în lupta pentru identitatea naţională

Prof. Livia Ghiurcuța

            Pentru a doua oară, în Sala Mare a Primăriei Oradea a avut loc o nouă conferinţă a cadrelor didactice şi elevilor din învăţământul preuniversitar, conferinţă în care au fost aduse în atenţia tinerei generaţii două teme importante, Unirea Basarabiei cu România şi Aprilie bihorean.

În anul centenarului Marii Uniri a revenit Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” să organizeze, împreună cu alte instituţii de învăţământ preuniversitar din municipiu, conferinţe în care să fie discutate cele mai importante teme din istoria acestui neam şi, implicit, din istoria orădeană.

Evenimentul a reunit elevi de la trei licee orădene, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” şi Liceul Ortodox Episcop „Roman Ciorogaiu”, coordonaţi de profesorii Livia Ghiurcuţa, Carmen Bubela, Ciprian Zopota, Livia Ivan şi Florin Oros, cărora li s-a alăturat părintele  arhidiacon Ştefan Lakatos. Au mai fost prezenţi: doamna Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Oradea  şi domnul Grigore Morar, consilierul primarului pe problemele centenarului.

A fost un moment înălţător prin care elevi şi profesori, deopotrivă, s-au implicat în acest frumos demers cultural, istoric şi naţional. Moderată de prof. Livia Ghiurcuţa, cei care au conferenţiat au fost: prof. Livia Ivan, profesor de istorie la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea, care a evidenţiat Rolul lui Onisifor Ghibu în Basarabia şi  prof. Florin Oros de la Liceul Ortodox din Oradea, care a vorbit despre Aprilie bihorean. Pentru că s-a dorit, de la debutul acestei serii de conferinţe, ca elevii să fie parte integrantă în această acţiune, Maialgesa Dat, Andrada Cora, Teodora Nicorici, eleve ale Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, au prezentat sondajul de opinie intitulat „Mentalul românesc despre Basarabia” în care unui nr. de 450 subiecţi orădeni, de diferite vârste şi sex, li s-a solicitat să răspundă la întrebări legate de istoria şi viitorul Basarabiei alături de România. Sondajul a evidenţiat că istoria trebuie învăţată şi făcută deopotrivă pentru ca tânăra generaţie să ducă mai departe flacăra vie a identităţii noastre naţionale. În acest demers s-a implicat şi eleva Dalia Moşuţ, reporter la liceul amintit, care va prezenta pe site-ul liceului „Onisifor Ghibu” cele mai importante aspecte şi impresii despre această întâlnire.

La rândul său, elevul Mirel Fanya de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea a punctat cele mai importante aspecte ale istoriei Basarabiei, vechi pământ românesc într-o rubrică intitulată simbolic „Ştiaţi că...”.

Deoarece în perioada 25-29 martie 2018 elevi de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” au fost prezenţi, prin schimbul de experienţă cu Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chişinău, în frumoasa Basarabie, pentru a trăi pe viu evenimentul Marii Uniri, Alin Stefancik, preşedintele Consiliului Elevilor, a prezentat programul pe care aceştia l-au desfăşurat împreună cu fraţii lor de peste Prut prin vizionarea unui filmuleţ. De asemenea, câţiva elevi din grupul ţintă al proiectului „Punţi peste timp, Oradea-Chişinău. 1918-2018”, au împărtăşit colegilor din sală, impresiile despre schimbul de experienţă. Am retrăit, încă o dată, frumoasa poveste cu fraţii noştri de peste Prut cu care ne vom întâlni, de data aceasta la Oradea, în luna octombrie 2018. Îi aşteptăm cu mult dag!

Ca niciodată,  prin corul elevilor de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, imnul nostru național a sunat puternic şi profund. Acelaşi cor a interpretat cântece patriotice care au trezit în sufletele celor prezenţi mândria naţională, identitatea noastră istoria milenară a poporului român şi ne-au făcut mândri că suntem români.