Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Biserica de lemn din Parohia Margine a împlinit 318 ani de existenţă

Biserica de lemn din Parohia Margine a împlinit 318 ani de existenţă

Prin mila lui Dumnezeu şi dragostea fermă a bunilor credincioşi de peste veacuri din satul Margine, comuna Abram, județul Bihor, dăinuie pentru eternitate ca o flacără vie şi neconsumată o veche biserică din lemn, declarată monument istoric.

Prin curgerea anilor şi trecerea dincolo a multor generaţii de oamenii, biserica parcă ,,s-a încăpăţânat'” să îmbătrânească. În ea şi azi se simte suflul ortodox prin slujbele şi datinile străbune, iar mirosul de tămâie nici astăzi nu se risipește.

Acest sat cu rădăcini adânci înfipte în credinţa dreptmăritoare, îşi va păstra şi apăra zestrea primită de la strămoşi  ca pe sufletul lui sau odorul cel mai de preţ. Nu întâmplător, în fiecare an, în ziua de 8 noiembrie, la serbarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, această comunitate îşi serbează hramul aici, când credincioşi mulţi vin să se roage şi să-şi reamintească unde au fost cununaţi sau chiar botezaţi unii dintre ei. Şi cursul anului acesta s-au săvârșit câteva Sfinte Liturghii în acest străvechi lăcaș de închinare, culminând cu ziua hramului, când toată suflarea prezentă, oficialități locale reprezentate prin domnul primar Gabriel-Octavian Nuţaş, în frunte cu părintele paroh Vasile-Nicolae Vesa, a adus mulţumiri Bunului Dumnezeu pentru toate darurile Sale revărsate cu îmbelşugare peste sat, atât în trecut, cât şi în acest an când se aniversează Centenarul Marii Uniri din 1918.

Aşadar, pentru toate binefacerile venie de la Dumnezeu, preotul paroh le-a oferit credincioşilor săi, în dar de hram, la finalul Sfintei Liturhii, câte o iconiţă cu Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, ocrotitorii satului şi ai bisericii din Margine.

Atmosfera de sărbăoare s-a încheiat în după-amiaza zilei, cu sfinţirea troiţei pusă ca strajă la marginea satului, prin grija bunului credincios și membru în Consiliul parohial Dan Fritea. Slujba de sfinţire a fost oficiată de către un sobor de nouă preoţi, în cinstea celor nouă cete îngereşti, fiind urmată de o agapă frățească.