Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Casă nouă pentru copii cu nevoi speciale în Oradea-Zorilor

Casă nouă pentru copii cu nevoi speciale în Oradea-Zorilor

În vinerea din săptămâna a patra din Sfântul și Marele Post al Pătimirilor Domnului Hristos, pusă sub binecuvântarea Sfintei și de viață făcătoarei Cruci, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârșit slujba de sfințire a noului așezământ social din parohia Oradea-Zorilor, protopopiatul Oradea, dimpreună cu membri ai Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Oradiei și a celor care s-au ostenit la ridicarea casei.

Precum căminul familal sfințit și binecuvântat în urmă cu o zi de către Ierarhul Oradiei la parohia Paleu, același protopopiat, așa și așezământul social de la enoria Oradea-Zorilor, înălțat în vecinătatea bisericii parohiale, face parte din proiectul Aripi de înger demarat de Asociația Filantropia Oradea a Episcopiei noastre, membră a Federației Filantropia a Patriarhiei Române, din binecuvântarea Chiriarhului locului și cu coordonarea Părintelui Laurențiu Lazăr, consilier eparhial al sectorului social-filantropic și președintele Asociației Filantropia Oradea.

După cum s-a mai menționat și în alte rânduri, acest minunat proiect vizează dezinstituționalizarea copiilor aflați în sistemul de protecție a copilului prin închiderea Centrului de Plasament nr. 2 din Oradea, unde sunt adăpostiți și îngrijiți șaizeci de copii și tineri. Astfel, în baza unui protocol de colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor (DGASPC), Asociația Filantropia a mobilizat cinci parohii din cuprinsul Episcopiei Oradiei care, sprijiniți de sponsori generoși și oameni cu inimă bună, vor pune la dispoziție terenul căminelor și vor purta de grija copiilor orfani și abandonați, contribund la dezvoltarea lor spirituală, educațională și emoțională și la integrarea lor cât mai eficientă în societate.

Doisprezece din acești copii, care pe lângă statutul social nefericit suferă și de diferite neputințe, se vor bucura de căldura căminului și de dragostea părintească pe care o vor primi aici, la parohia Oradea-Zorilor, prin grija deosebită a Părintelui paroh Conf. Univ. Dr. Miron Erdei, care este și profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din cadrul Universității de Stat din Oradea.Acest al doilea așezământ pune la dispoziția copiilor abandonați patru camere cu câte trei paturi, o cameră de zi, trei băi, o bucătărie și o cămară.

La finele slujbei de sfințire, Chiriarhul Oradiei a rostit un cuvânt de felcitare și de mulțumire pentru toți cei care s-au implicat ca acest proiect îndrăzneț să se concretizeze, atât la parohia Oradea-Zorilor cât și în celelalte patru parohii. De asemenea, Preasfinția Sa a subliniat faptul că deși este un efort consistent și considerabil, mai ales în această perioadă pandemică, generatoare de diverse crize, creștinii, urmașii Domnului Hristos, trebuie să facă tot posibilul pentru a îndeplini condițiile fundamentale de accedere în Împărăția cerurilor, faptele milei trupești. Într-o lume aflată în plin proces de dezumanizare și de împietrire a inimilor, suntem chemați de Biserică la a-i hrăni pe cei flămânzi și însetați, a-i îmbrăca și îngriji pe cei bolnavi și goi și a-i vizita pe cei din închisori. Ca semn de prețuire și de empatizare cu cei care vor locui în această frumoasă casă, Preasfinția Sa a oferit în dar o icoană ferecată în argint, ce o închipuie pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, spre a le fi sprijin duhovnicesc, mângâiere maternă și sfetnic minunat în clipele de încercare, dar și de bucurie.

În cele ce au urmat, Părintele consilier Laurențiu Lazăr a mulțumit pentru cuvintele de felicitare, pentru binecuvântarea arhierească și pentru sprijinul pe care le-a oferit Ierarhul Oradiei, subliniind, totodată, dificultățile și piedicile pe care le întâmpină cei care vor să facă un bine aproapelui. De asemenea, Părintele profesor Miron Erdei a mulțumit Chiriarhului locului pentru cuvintele de apreciere și a dat slavă Preabunului Dumnezeu pentru că a facut, în bunătatea și atotștiința Sa, ca toate lucrurile să se pună în bună rânduială și să trimită oameni providențiali, ajungându-se astăzi la binecuvântatul moment de sfințire a ostenelilor tuturor celor care s-au implicat în construirea sălașului pentru cei fără de sălaș.

Căminul familial dat în grija parohiei Oradea-Zorilor este construit prin suportul financiar major al Fundației SeraRomânia și prin purtarea de grijă a Părintelui paroh Miron Erdei și a bunilor credincioși care au donat pentru ca acest vis să devină aievea. Parohia Oradea-Zorilor a pus la dispoziția acestui proiect social-filantropic spațiul de 1000 mp, costurile construirii și amenajării interioare, la fel ca în cazul celorlalte cinci case din cadrul proiectului Aripi de înger, ridicându-se la suma de 150.000 de euro, la care se va adăuga suma de 10.000 de euro pentru achiziționarea unui microbuz care va asigura transportul copiilor.

Este vrednic de menționat și cealaltă lucrare cu caracter social-filantropic întreprinsă de parohia Oradea-Zorilor, a Centrului de consiliere și asistență socială pentru persoane vârstnice – Stejarul Mamvri. În acest fel, înțelepciunea dobândită prin încercările și provocările din cursul vieții acestor vârstnici, va fi de folos și spre mângâiere copiilor sărmani din casa vecină, realizându-se prin activitatea Bisericii o frumoasă împreună-lucrare de într-ajutorare și îndemn la reciprocitate necondiționată, slujind lui Dumnezeu și slujind oamenilor.

Cei ce doresc să-și materializeze solidaritatea față de proiectul Aripi de înger al Asociației Filantropia Oradea, care oferă copiilor defavorizați șansa de a trăi o viață cât mai bună și liniștită, pot accesa  https://www.filantropiaoradea.ro/programe/programul-de-sprijinire-a-copilului-si-familiei/aripi-de-inger/aripi-de-inger, unde, prin diferite modalități, pot să contribuie la construirea cât mai curând a caselor.

Andi Constantin Bacter