Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Centenarul Marii Uniri – bucuria tuturor românilor

Centenarul Marii Uniri – bucuria tuturor românilor

Pe parcursul anului 2018, în care aniversăm un secol de la constituirea României Mari, Parohia Subpiatra a organizat multiple activități culturale, educaționale și comemorative, cu participarea unor invitați și a tinerilor din localitate.

Activitățile au debutat în data de 24 ianuarie a.c., cu proiectul catehetic „Mica Unire- bază a MariiUniri”, susținut în colaborare cu Școala Gimnazială nr. 1 Hotar, unde învață elevii din localitatea Subpiatra.

Având ca motto „Unitatea națională fă-o în inimi și de la sine se va scrie pe steag” (Nicolae Iorga), înperioada 1 august - 8 septembrie, Parohia Subpiatra a găzduit a șaptea ediție a Școlii de vară, care s-a încheiat printr-un concurs parohial cu tema: Tatăl nostru –rugăciunea unității creștine.

În după-amiaza zilei de 14 octombrie a.c., la invitația Primăriei și Consiliullui Local Țețchea, de Ziua Recunoștinței, copiii și tinerii din Parohia Subpiatra au susținut la Căminul Cultural din Țețchea un recital de cântări creștin-ortodoxe și patriotice.

Activitățile au culminat la 1 Decembrie 2018, Ziua Națională a României, când, după săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Tedeum în biserica parohială, copiii și tinerii îmbrăcați în costume populare au intonat imnul national și au interpretat cântece patriotice: Doamne, nu uita de noi, A sosit ziua dreptății, Treceți batalioane române Carpații. Preotul paroh Pr. Lucian Crișan a susținut cateheza Contribuția Bisericii la înfăptuirea MariiUniri și a oferit credincioșilor Foaia parohială a Parohiei Subpiatra: CentenarulMariiUniri - un popas de comemorare și recunoștință.

Bucuria evenimentului a fost sporită de prezența unui grup de copii din Sibiu, care, uniți prin rugăciune și cântare cu tinerii din Subpiatra, au mulțumit lui Dumnezeu pentru darul unității naționale.

La final, s-a cântat Rugăciunea Domnească și colinde tradiționale locale: Colindaoii, Corinda vânătorului, Noi umblăm a colinda. Cei prezenți au primit stegulețe cu drapelul national, cruciulițe, iconițe și o gustare ca semn al comuniunii frățești.