Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Chiriarhul Oradiei a instalat pe noul preot paroh din Gepiu

Chiriarhul Oradiei a instalat pe noul preot paroh din Gepiu

La praznicul Înălţării Domnului, Ziua Eroilor, 9 iunie 2016, în întreaga Eparhie a Oradiei au fost organizate frumoase şi înălţătoare manifestări religioase și comemorative. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei s-a aflat în parohia Gepiu, Protopopiatul Tinca, unde a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în biserica parohială cu hramul Pogorârea Sfântului Duh, în sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, a instalat pe noul preot paroh și a oficiat o slujbă de pomenire a eroilor neamului românesc din Gepiu, căzuți pe câmpurile de luptă în cele două războaie mondiale.

Chiriarhul Oradiei a fost așteptat cu multă bucurie de către credincioșii parohiei, care, în această zi, au primit pe noul lor preot paroh, în persoana Preacucernicului Părinte Călin Ovidiu Popa, secretar la Protopopiatul Tinca, care a slujit, vreme de 9 ani, în parohia Brătești din Protopopiatul Tinca. La sărbătoare au luat parte și oficialități locale, județene și centrale, credincioși și fii ai satului Gepiu, precum și numeroși credincioși din parohia Brătești.

La această frumoasă prăznuire pentru parohia Gepiu, Chiriarhul Oradiei a rostit, în cadrul Sfintei Liturghii, după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, o predică deosebit de bogată și înălțătoare în care a vorbit celor prezenţi despre semnificaţiile praznicului Înălţării la cer a Domnului nostru Iisus Hristos, dar şi despre importanţa pomenirii eroilor neamului românesc.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Sofronie a instalat pe Preacucernicul Părinte Călin Ovidiu Popa ca preot paroh al parohiei Gepiu. Astfel, i s-au încredinţat Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi cheile bisericii Pogorârea Sfântului Duh din Gepiu, fiind aşezat ca preot paroh.

Părintele Vasile Popa, Protopopul Tincăi, a rostit cuvântul de bun venit adresat Ierarhului Oradiei, mulțumindu-i pentru aleasa purtare de grijă, şi a vorbit despre frumoasele realizări ale Preacucernicului Părinte Călin Ovidiu Popa în fosta parohie unde a păstorit, Brătești, și unde a desfășurat o activitate pastoral-misionară, administrativ-gospodărească, cultural-educațională și social-filantropică exemplară, ce l-a recomandat cu precădere pentru noua ascultare ce i-a fost încredințată de Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei.

Noul preot paroh al Parohiei Gepiu, Părintele Călin Ovidiu Popa, în cuvântul său, a adus mulțumire Bunului Dumnezeu pentru toate darurile pe care le-a revărsat cu îmbelșugare peste persoana sa și a familiei sale, mulțumind, în același timp, cu recunoștință, Preasfințitului Părinte Sofronie pentru noua misiune preoțească pe care i-a încredințat-o la Gepiu, asigurându-l de dragostea și prețuirea pe care i-o poartă, arătând că încrederii acordate dorește să îi răspundă cu rodnice rezultate în câmpul misionar din această parohie, chemând ajutorul Preasfintei Treimi, a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și a Tuturor Sfinților în lucrarea pastoral-misionară pe care o începe din această zi.

La final, Preasfinţitul Părinte Sofronie a prezentat credincioşilor pe noul preot paroh, îndemnându-i la ascultare faţă de acesta, arătând că el este părintele duhovnicesc al tuturor credincioşilor din parohie. De asemenea, Ierarhul și-a exprimat convingerea că experiența de păstor sufletesc pe care Părintele Călin Ovidiu Popa a dobândit-o, dar și frumoasa și pilduitoarea activitate realizată  pe parcursul celor 9 ani de preoție la parohia Brătești vor fi puse în lucrare și vor face rod bogat în cadrul parohiei Gepiu, spre slava lui Dumnezeu și mântuirea celor încredințați spre păstorire.

După Sfânta Liturghie, Ierarhul, clerul și poporul dreptcredincios prezent s-au deplasat în procesiune de la biserica parohială la Monumentul Eroilor din localitate, o troiţă din marmură realizată în anul 2013, prin strădania și suportul material al Părintelui Gheorghe Nemeş de la Parohia Oradea-Vii, fiu al satului Gepiu, prezent la sărbătoare, fiind săvârşită o slujbă de pomenire pentru eroii neamului românesc din Gepiu, dar și pentru toţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile.