Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Chiriarhul Oradiei a vizitat parohia bihoreană Bălnaca

Chiriarhul Oradiei a vizitat parohia bihoreană Bălnaca

În Duminica a treizecea după Rusalii, 24 noiembrie 2019, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în parohia Bălnaca, Protopopiatul Oradea. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în biserica parohială ocrotită de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

După citirea fragmentelor scripturistice rânduite, în cuvântul de învățătură rostit, Preasfinţitul Părinte Sofronie a subliniat înţelesurile duhovniceşti ale pericopei evanghelice ce a prezentat întâlnirea și convorbirea Fiului lui Dumnezeu întrupat cu dregătorul bogat:

„Pe lângă păzirea poruncilor, pentru moștenirea Împărăției cerurilor, Mântuitorul Iisus Hristos, Cel Care a venit în lume să scoată toate răutățile, neputințele și consecințele păcatului strămoșesc și să șteargă păcatele din firea omenească, adaugă ceva. De aceea îi spune tânărului bogat care păzise din copilăria sa poruncile că îi lipsește tocmai ceea ce duce spre desăvârșire, spre sfințenie, căci pentru a fi și a rămâne în veșnicie cu Dumnezeu nu se cuvine să ne lipim sufletul, inima, viața de nimic din ceea ce este în lumea aceasta, pentru că tot ce ține de lumea de aici este trecător. Iar tânărul dregător, după cuvintele Domnului Hristos, s-a întristat pentru că era foarte bogat.”

„Din nefericire, și noi încercăm în cursul vieții să ne îmbogățim, dar nu întotdeauna în Dumnezeu, ci după legea lumii. Filozofia înșelătoare a lumii acesteia se rezumă la cuvintele: «Poți să ai tot». Adică poți să ai tot și să nu mai fii nimic, să ai tot în lumea aceasta, dar să pierzi viața veșnică. Aceasta este ispita demonică, deoarece pe calea aceasta șarpele l-a ispitit pe Adam în Rai, arătându-i că, dacă va gusta din ceea ce a oprit Dumnezeu, va ajunge ca și Dumnezeu. Iar în viziunea întunecată accentul nu este pus pe verbul «a fi», ci pe verbul «a avea», adică a poseda, a stăpâni peste lume.”

„Filozofia aceasta materialistă se spulberă la prima analiză pe care o putem face. Viața pământească este scurtă și vine clipa morții. Oare ce ducem cu noi dincolo din tot ce am adunat aici? Nimic. Oare ce se alege din toate cele materiale pe care le-am avut pe pământ? Praful și pulberea. De aceea, Mântuitorul Iisus Hristos ne arată că, pentru a fi împreună cu El, pentru a moșteni Împărăția cerurilor, pe lângă respectarea celor zece porunci date lui Moise în munte, trebuie să zdrobim egoismul nostru, să ne dezlipim inima de lucrurile trecătoare, să evităm lăcomia și să fim darnici și milostivi, adică din ceea ce avem să împărțim săracilor, fără a căuta să fim lăudați pentru binele făcut sau a aștepta ceva în schimb.”

Ierarhul a hirotonit în cadrul slujbei pe diaconul Leontin Dumitru Seican întru preot pe seama bisericii cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din parohia Cornițel, Protopopiatul Oradea. Noul preot a primit și hirotesia întru duhovnic.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele paroh Dorel Claudiu Iacob a rostit un cuvânt de bun venit Întâistătătorului Eparhiei Oradiei, mulţumind Bunului Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra comunităţii dreptmăritoare din Bălnaca pe care, din încredinţarea Ierarhului Oradiei, o păstoreşte.

La final, Preasfinţitul Părinte Sofronie a înmânat patru diplome de apreciere pentru Consiliul și Comitetul parohial și credincioși din parohia Bălnaca care au sprijinit activitatea și misiunea Bisericii Ortodoxe. De asemenea, Chiriarhul a îndemnat clerul și credincioșii prezenți ca, în perioada binecuvântată a Postului Crăciunului, să aibă în vedere, cu precădere, pe lângă rugăciune și post, și milostenia, ajutorarea semenilor care sunt în suferinţă şi au nevoie de sprijin şi mângâiere.