Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Chiriarhul Oradiei la hramul Mănăstirii Voivozi

Chiriarhul Oradiei la hramul Mănăstirii Voivozi

La praznicul Naşterii Maicii Domnului, joi, 8 septembrie 2016, Mănăstirea Voivozi din Eparhia Oradiei s-a înveşmântat în straie de sărbătoare cu prilejul hramului străvechiului aşezământul monahal    bihorean. Obştea mănăstirii, clerul şi credincioşii prezenţi au fost binecuvântaţi de către Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în biserica nouă a mănăstirii, cu hramurile „Naşterea Maicii Domnului”, „Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei” şi „Sfântul Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu”.

Chiriarhul Oradiei a fost întâmpinat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, precum şi de un mare număr de credincioşi, pelerini veniţi din împrejurimi, din judeţul Bihor, dar şi din alte judeţe ale ţării. Răspunsurile liturgice au fost date de către un grup de elevi şi studenţi de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea şi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, precum și de un grup de credincioși din Rășinari, județul Sibiu. Au fost prezenți și au încântat cu pricesnele cântate și interpretul de muzică populară din localitatea Șanț, județul Bistrița-Năsăud, Dănilă Filipoi, precum și Doamna Prof. Viorica Rogozan împreună cu credincioase din corul parohiei Șanț.

După citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, Preasfinţitul Părinte Sofronie a vorbit celor prezenţi, în bogatul cuvânt de învăţătură rostit, despre praznicul Naşterii Maicii Domnului, prima mare sărbătoare din anul bisericesc, în legătură cu pericopa din Apostolul zilei, un fragment din Epistola către Filipeni a Sfântului Apostol Pavel și cu fragmentul scripturistic de la Sfântul Evanghelist Luca, subliniind importanţa prezenţei Preasfintei Fecioare Maria în viaţa credincioşilor, a tuturor celor care o preacinstesc. De asemenea, Ierarhul vorbit și despre Sfinții și Drepții dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana, părinții Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, prăznuiți în ziua de 9 septembrie, care sunt modele de viețuire pentru toți creștinii, în special pentru familiile din zilele noastre, pentru tinerii care doresc să primească binecuvântarea lui Dumnezeu în viața lor.

La final, Preacuviosul Părinte Protosinghel Chesarie Pondroş, stareţul mănăstirii, a adresat un cuvânt de mulţumire Chiriarhului Oradiei pentru prezenţa şi aleasa purtare de grijă arătată faţă de aşezământul monahal de la Voivozi, dar şi tuturor ctitorilor şi binefăcătorilor mănăstirii şi pelerinilor veniţi să ia parte la hram.