Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Cinci ani de activitate a Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei

Cinci ani de activitate a Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei

Între numeroasele proiecte iniţiate de Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în scopul dinamizării misiunii în Eparhia Oradiei, se numără înfiinţarea, la începutul anului 2010, a Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO), asociaţie a doamnelor ortodoxe care doreau să-şi pună în lucrare energia şi darurile hărăzite de Dumnezeu, în slujba misiunii Bisericii.

S-au scurs cinci ani de atunci, cinci ani de bogată şi rodnică lucrare, pe multiple paliere, a doamnelor ortodoxe bihorene, lucrare al cărei bilanţ s-a făcut, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, într-un cadrul festiv, în ziua de miercuri, 4 noiembrie 2015.

Pus sub semnul milei dumnezeieşti, evenimentul a debutat la Catedrala episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, unde, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Episcop Sofronie, în paraclisul ce-i are ca ocrotitori pe Sfinţii Ierarhi făcători de minuni Nicolae al Mirelor Lichiei, Spiridon al Trimitundei şi Nectarie al Pentapolei, s-a săvârşit slujba de Te Deum, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru tot ajutorul şi pentru toată facerea de bine revărsate asupra doamnelor ortodoxe în decursul celor cinci ani de activitate. La finalul slujbei, Chiriarhul Oradiei a rostit un cuvânt de binecuvântare şi felicitare a doamnelor membre ale AFOREO, după care toţi cei prezenţi au avut bucuria să se închine la odoarele de mare preţ ale Catedralei, părticele din Sfintele Moaşte ale Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, şi ale Sfântului Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, precum şi din lemnul Sfintei Cruci a Răstignirii Domnului.

Partea a doua a manifestării s-a desfăşurat în sala festivă a Protopopiatului Ortodox Oradea, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie, însoţit de părinţi consilieri de la Centrul eparhial, a doamnei Angela Olaru, reputat etnolog, preşedinte a filialei Iaşi a Societăţii Naţionale a Femeilor Ortodoxe, a reprezentantelor Asociaţiei Femeilor Ortodoxe „Mironosiţele Femei” din Baia Mare, a membrelor asociaţiei orădene şi a numeroşi invitaţi.

În acest cadru, Preacucernicul Părinte Dorel Octavian Rusu, protopopul Oradiei, în calitate de gazdă a evenimentului, a rostit un cuvânt de felicitare şi apreciere la adresa doamnelor ortodoxe din AFOREO, subliniind rolul semnificativ pe care asociaţia îl are în misiunea Bisericii Ortodoxe Române în această parte de ţară.

În continuare, doamna Viorica Cherteş, preşedinte a Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, a prezentat un bilanţ al activităţilor asociaţiei în cei 5 ani de funcţionare, punctând cele mai semnificative evenimente educative, culturale, filantropice şi religioase organizate în această perioadă. Doamna preşedinte a mulţumit Chiriarhului Oradiei pentru întreg sprijinul acordat asociaţiei din momentul înfiinţării şi până în prezent, pentru binecuvântarea, încurajarea şi dragostea părintească de care s-au bucurat în tot acest timp.

Au urmat mesajele de felicitare ale oaspeţilor din Iaşi şi Baia Mare, respectiv ale doamnelor preşedinte ale asociaţiilor femeilor ortodoxe din aceste oraşe, doamna Angela Olaru şi doamna Varvara Pop, care s-au arătat foarte impresionate de activitatea AFOREO şi şi-au exprimat dorinţa unor colaborări permanente cu asociaţia orădeană.

Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a vorbit apoi despre misiunea exemplară desfăşurată în timpurile acestea de AFOREO, într-o fericită continuare a unei tradiţii mai vechi pe aceste meleaguri: „Misiunea pe care dumneavoastră o faceți aici în Oradea, în Bihor și dincolo de granițe este o tradiție frumoasă, pe care doamnele din perioada interbelică, din România Mare, au inaugurat-o. Ea exista încă înainte de România Mare, în Vechiul Regat al României mici din 1910. În România Mare, din care și noi am făcut și facem parte, în această Românie de după Primul Război Mondial, Asociația Doamnelor Ortodoxe din Bihor și din Episcopia Oradiei a avut o contribuție specială și a ajutat foarte mult misiunea episcopilor ortodocși ai Oradiei de după 1920, de la reactivarea Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei. Această tradiție frumoasă o vedem acum, în zilele noastre, reluată, reînodată, în funcție de ceea ce avem noi astăzi ca și condiții misionare. Prin dumneavoastră, ea se împlinește cu foarte mult devotament, cu mult sacrificiu și cu multă dragoste.”

Preasfinţia Sa a vorbit şi despre modelul prin excelenţă al femeii creştine, reprezentat de Maica Domnului: „Pentru noi toți și pentru dumneavoastră, mamele și fiicele noastre duhovnicești, modelul permanent pe care-l avem în minte și în inimă este Maica Domnului, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care ne inspiră și pe noi, slujitorii Bisericii, dar în special pe dumneavoastră, pentru că ea, Fecioara și Maica Domnului, este model deopotrivă pentru fecioarele din Biserică, ceata călugărițelor, a monahiilor, dar și modelul pentru orice mamă creștină.

Marea majoritate a dumneavoastră sunteți mame și știți ce înseamnă să fii mamă și ce presupune lucrul acesta, iar cele care nu aveți copii trupești, prin ceea ce faceți și prin dragostea arătată finilor de la botez, prin paternitatea spirituală, știți ce înseamnă o maică duhovnicească și Maica Domnului este nu numai Maica și Născătoarea Fiului lui Dumnezeu Întrupat, ci este și Maica Duhovnicească a Bisericii. Deci rămâne, indubitabil, modelul pentru orice femeie creștină, fie maică de fii trupești, fie maică de fii duhovnicești. Ea este ținta la care ne raportăm, modelul care ne inspiră, în special pe dumneavoastră. Împreună cu Maica Domnului sunt și celelalte sfinte femei ale Bisericii și eu cred că tot ceea ce faceți dumneavoastră este un exercițiu întru asemănarea cu Maica Domnului și cu sfintele femei purtătoare de miruri.”

Ierarhul Oradiei a felicitat apoi călduros pe toate doamnele din asociaţie şi le-a mulţumit pentru aportul adus la misiunea Bisericii în vremurile dificile pe care le trăim, iar în semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate a AFOREO, a oferit doamnei preşedinte Viorica Cherteş o Diplomă de Vrednicie.

Mulţumind pentru distincţia primită, doamna preşedinte a oferit la rându-i diplome de apreciere membrelor asociaţiei, dar şi unor colaboratori apropiaţi ai AFOREO, între care şi studentului teolog Alexandru Carţiş şi doamnei Zentania Lakatos, actriţă la Teatrul de Stat „Regina Maria” din Oradea, care, în încheierea manifestării, au şi oferit celor prezenţi un moment de suflet, respectiv un scurt recital de muzică religioasă şi cultă.