Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Concert coral de Păresimi în Eparhia Oradiei

Concert coral de Păresimi în Eparhia Oradiei

La iniţiativa şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, ca în fiecare an, în această perioadă binecuvântată a Sfântului și Marelui Post al Paștilor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei a organizat, marți, 8 aprilie 2014, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, tradiționalul Concert de Păresimi.

În prezența Întâistătătorului Eparhiei Oradiei, Preasfințitul Părinte Sofronie, au concertat cinci formații corale, întrecându-se în armonia notelor muzicale.

În deschiderea concertului, Preacucernicul Părinte Prot. Prof. Radu Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul al Episcopiei Oradiei și director al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, prezentatorul concertului, a subliniat importanţa Sfântului şi Marelui Post, pe care cântările liturgice din această perioadă îl aseamănă cu un urcuş duhovnicesc spre Înviere.

În debutul concertului, Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, dirijat de părintele Arhid. Prof. Ştefan Lakatos, a pus în valoare colinde și cântece de Florii: „Azi cu toți să prăznuim”, „Veniți cu toți dimpreună”, „Veniți norii de mulțime”, precum și alte piese precum „Suflete al meu” și „De tine se bucură”.

Corul de cameră „Voces”, dirijat de Domnul Prof. Arnold Scheinder, a îmbinat mai multe piese ale unor compozitori din spațiul răsăritean și apusean deopotrivă: „Kyrie eleison” (G. P. da Palestrina), „Doamne, buzele mele” și „Arată mie calea” (Gavriil Musicescu), „Bogorodițe Devo (Bucură-te Fecioară)” (S. V. Rahmaninov) și „Acestea zice Domnul” (Sabin Drăgoi).

Corul „Sfântul Maxim Mărturisitorul” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, dirijat de Pr. Conf. Univ. Dr. Mihai Brie, a abordat piese precum: „Să se îndrepteze”, „Suflete al meu”, „Iată, Mirele vine”, „Când slăviții ucenici”, „Mai lângă tronul Tău”.

Corul de tineri „Sfinţii Melozi” de la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, dirijat de Doamna Prof. Dr. Loredana Muntean, a completat registrul muzical specific Postului Mare cu cântări precum: „Miluiește-mă, Dumnezeule”, „Sfânta Cruce”, „De tine se bucură” și „Ridica-voi ochii mei la ceruri”.

Ultima formație corală care a concertat, Corul de cameră „Psalmodia Varadiensis” al Universității din Oradea, dirijat de Pr. Conf. Univ. Dr. Mihai Brie, a încheiat concertul cu cântări specifice perioadei Triodului: „Stihira a doua”, „Miluiește-mă, Dumnezeule”, „Până când, Doamne”, „Ghetsimani, Ghetsimani” și Oratoriul „Și era la ora a șasea” (G. Madicevschi).

La final, Chiriarhul Oradiei a rostit un cuvânt de binecuvântare, felicitându-i pe coriști, în frunte cu dirijorii lor:

„Suntem părtași la o mare bucurie duhovnicească, prilejuită nouă, tuturor, de concertul de Păresimi, un concert special al corurilor tinere din cuprinsul Eparhiei noastre. În urcușul nostru duhovnicesc spre Sfintele Paști, de un real folos a fost și concertul din seara de acum, prin care ne-au bucurat sufletele și inimile cinci formații corale tinere, alăturându-ne și noi corurilor angelice, care aduc neîncetat în ceruri preamărire lui Dumnezeu, Cel închinat în Sfânta Treime.”

„Sufletele noastre s-au alăturat coriștilor, urmând o călătorie spirituală împreună cu Hristos prin Pătimirile Sale, spre Învierea cea de a treia zi și, totodată, o călătorie, un pelerinaj, un excurs cultural prin istoria muzicală a Europei creștine, de la începuturi, din vremea monodiilor bizantine, sursa principală de inspirație a cântărilor de strană, mai apoi din tradiția Renașterii Europei occidentale și până la marii compozitori din Răsăritul creștin, fie din Rusia de după reformele lui Petru cel Mare, care a adus în Biserica Rusă muzica de cor cu armoniile occidentale, în strălucită continuare față de tradiția muzicală a Rusiei kieviene, dar și în vremea compozitorilor noștri, care s-au inspirat din tradiția bizantină, nefiind străini tradiției muzicale occidentale. Am avut, prin urmare, un rezumat al istoriei muzicale a creștinătății care, dintotdeauna, s-a pregătit, așa cum se cuvine, pentru Pătimirea și Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.”

„Prin aceste cântări de nepământeană frumusețe, au suit și noi împreună cu Domnul Hristos dealul Golgotei și am coborât în mormânt, așteptând cu toții Învierea cea de a treia zi. De aceea, concertul din seara de acum a fost nu doar o mare reușită, ci și o mare bucurie spirituală, pregătindu-ne pentru săptămâna specială ce urmează, începând cu Duminica Floriilor și încheind cu Învierea Domnului, sărbătoarea sărbătorilor, hramul principal al Catedralei în care ne aflăm.”

La concert au participat Părinţi Consilieri din cadrul Permanenţei Consiliului Eparhial al Episcopiei Oradiei, Părinţii slujitori de la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei”, Părinţi profesori din cadrul  Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea şi din cadrul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, precum şi numeroşi preoţi, profesori, elevi şi credincioşi, care s-au bucurat şi s-au înălţat sufleteşte, ascultând aceste cântări specifice Postului Mare, întărindu-se mai departe în vederea parcurgerii Săptămânii Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului Iisus Hristos şi întrezărind zorile luminoase ale Învierii.