Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Concert de colinde în Catedrala din Oradea-Velenţa

Concert de colinde în Catedrala din Oradea-Velenţa

Duminică, 16 decembrie 2012, la biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Oradea-Velenţa, străvechea Catedrală Episcopală din Oradea, în prezenţa şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a fost deschisă seria concertelor de colinde din această perioadă premergătoare praznicului Naşterii Domnului.

Concertul, organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, a reunit patru coruri din cuprinsul Eparhiei: Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, dirijat de Arhid. Prof. Ştefan Lakatos; Corul „Sfântul Maxim Mărturisitorul” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea; Corala „Pr. Prof. Cornel Givulescu” a preoţilor din Episcopia Oradiei şi Corul de cameră „Psalmodia Varadiensis” al Universităţii din Oradea, dirijate de Pr. Conf. Univ. Dr. Mihai Brie.

La încheierea concertului, în cuvântul rostit cu acest prilej, Ierarhul a felicitat corurile pentru frumoasele colinde interpretate, mulţumind părintelui paroh şi credincioşilor pentru aleasa primire:

„Se cuvenea ca această biserică străveche să fie gazdă primitoare pentru concertul din această seară, unde, împreună cu noi, şi-au unit, în mod nevăzut, glasurile, inimile şi sufletele toţi cei care mai înainte de noi s-au rugat lui Dumnezeu în această catedrală.”

„În mod deosebit dorim să mulţumim părintelui paroh şi tuturor credincioşilor vechii Catedrale din Velenţa pentru că în seara de acum au fost gazdele noastre. Felicităm cele patru corale care au închipuit pe îngeri, dar şi pe cei patru evanghelişti, şi le mulţumim pentru programul frumos, inspirat, ales cu multă grijă. Apreciem coriştii şi pe dirijorii acestora, care au reuşit să trezească în noi emoţii străvechi, emoţiile copilăriei, acest concert fiind o pregătire pentru marea sărbătoare a Naşterii Domnului.”

Părintele paroh Roman Pintea şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Chiriarhul Oradiei pentru prezenţa sa în mijlocul credincioşilor acestei parohii şi pentru iniţiativa de a organiza acest festival de colinde în străvechea Catedrală Episcopală din Oradea-Velenţa.