Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Concert de colinde la Catedrala Episcopală din Oradea

Concert de colinde la Catedrala Episcopală din Oradea

În prag de sărbători sfinte, când orice creștin bun își pregătește casa trupului și odaia sufletului pentru a-L primi pe Cel născut în iesle, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, prin grija Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a fost gazda tradiționalului concert de colinde, desfășurat la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea.

Un concert de colinde la care au răspuns invitației de a încânta sufletele șase formațiuni corale din Episcopia Oradiei, tot atâtea cete de colindători care au adus colindul sfânt și bun.

Primii colindători au fost copii din ciclul gimnazial de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, care, dirijați de Preacucernicul Părinte Arhid. Prof. Ștefan Lakatos, au cântat: Colindăm, colindăm; O, brad frumos, și Îngerii mii. Colegii lor mai mari, reuniți în Corul „Diacon Nicolae Firu”, conduși de același dirijor, au interpretat: Domnului, Doamne; Ciucur verde; Pe cărarea șerpuită și Bună sara, bună sara.

În continuare, registrul muzical a urcat prin prestația Corului Protopopiatului Ortodox Oradea, dirijat de neobositul Părinte Arhid. Prof. Ștefan Lakatos, coriști care au interpretat colindele: Bună dimineața; Moș Crăciun; Gaudette și Colinda jupânului, urmat apoi de Corul Parohiei Oradea – Ioșia I, dirijat de Domnul Prof. Laviniu Chișvasi.

Din categoria formațiunilor corale profesioniste, și-a făcut simțită prezența Corul de cameră „Voces” din Oradea, dirijat de Doamna Conf. Univ. Dr. Carmen Rus, interpretând magistral: Suită de colinde (Sus în vârful ceriului, Pe plai înfloritu, Dumnezeu umbla, Şade-mi, Doamne); Mândru-i cerul ca argintul și Vine Crăciun cel bătrân.

Ultima prestație muzicală a aparținut Coralei „Psalmodia Varadiensis” a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, dirijată de Preacucernicul Părinte Conf. Univ. Dr. Mihai Brie, care a pus în valoare colinde precum: Linu-i lin; În locașul lui Crăciun; Cetină cetioară; Mărire-ntru cele înalte și De trei zile tot venimu' .

Preasfințitul Părinte Sofronie, gazda colindătorilor, le-a mulțumit și i-a felicitat pe coriști  dimpreună cu dirijorii lor, care s-au pregătit cu multă de dăruire și profesionalism, subliniind faptul că este prima dată când, în apropierea sfintei sărbători a Nașterii Domnului, în Catedrala Episcopală din Oradea, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, cea prin care S-a Întrupat Fiul lui Dumnezeu, venind în lume, tronează din pictura în mozaic a absidei Sfântului Altar, amintind de „unicul act nou sub soare” - Nașterea Domnului Iisus Hristos.

Pr. Prof. Alin Sonea