Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Concursul „Scriitorul meu preferat” la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Concursul „Scriitorul meu preferat” la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

După prezența și binecuvântarea arhierească a Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, la Sfânta Liturghie oficiată Duminică, 26 ianuarie 2014, în Paraclisul școlii, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea este gazdă pe parcursul acestei săptămâni a numeroase activități culturale și artistice, ocazionate se sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, ocrotitorii învățământului teologic și dascăli ai lumii creștine, sărbătoare prelungită sub genericul Zilele Școlii.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, marți, 28 ianuarie 2014, de la ora 12, în sala festivă a liceului, de pe strada Republicii, nr. 48, s-a desfășurat concursul „Scriitorul meu preferat”, aflat la cea de-a doua ediție,  concurs ce a păstrat numele proiectului care a debutat la începutul lunii ianuarie a acestui an cu sărbătorirea „poetului nepereche”, Mihai Eminescu.

Proiectul „Scriitorul meu preferat” își propune să promoveze valorile culturii naționale, să cultive interesul pentru teatru, artă și personalități ale literaturii române, să dezvolte o atitudine pozitivă față de comunicare și încredere în propriile calități de transmitere a unui mesaj.

Concursul s-a desfășurat pe trei secțiuni principale: prezentare în powerpoint a aspectelor biografice ale scriitorului ales, expoziție de desene inspirate de acești scriitori și opera lor și dramatizarea - momente, scenete, având drept text-suport operele personalităților alese.

Din juriul concursului au făcut parte Părintele Florin Negruțiu, inspector școlar de Religie, Părintele Radu Rus, directorul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, Doamna Viorica Cherteș, președinte al Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, și Domnul Florin Silaghi, director artistic la Teatrul „Regina Maria”din Oradea. De asemenea, în acest an, a făcut parte din juriu un oaspete de onoare din partea Ministerului Educației Naționale, în persoana Domnului Doru Dumitrescu, inspector general la specialitatea istorie, prezent în aceste zile în judeţul Bihor.

Astfel, elevii clasei a VIII-a A, pregătiți de doamna profesoară Mirela Rus, au prezentat un material despre Vasile Alecsandri, în timp ce elevii clasei a VI-a, de la Școala Gimnazială Nr.1 din Remetea, îndrumați de doamna profesoară Sorina Purtan, au susținut un material despre Ion Creangă, iar elevii clasei a XI-a de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea, au făcut o introducere în universul operei lui Marin Preda, coordonați de doamnele profesoare Diana Gal și Corina Budurean. În încheierea secțiunii, elevii clasei a X-a de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” au făcut cunoscută personalitatea dramaturgului Victor Ion Popa, îndrumați de doamna profesoară Ramona Urdea.

La secțiunea dramatizare, reprezentanții clasei a VIII-a A de la Liceul Ortodox, au prezentat o scenă din piesa „Chirița în provincie” de Vasile Alecsandri. Elevii din clasa a VI-a de la Școala Gimnazială Nr.1 din Remetea au interpretat, în manieră originală, binecunoscutul fragment „Pupăza din tei” din opera autobiografică a lui Ion Creangă, „Amintiri din copilărie”. Trupa de teatru a Colegiului Tehnic „Traian Vuia” a adaptat momentul „Fonciirii” din romanul capodoperă al lui Marin Preda, „Moromeții”. Ultima trupă, elevii din clasa a X-a de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, au pregătit câteva scene din piesa de teatru „Take, Ianke și Cadîr” a lui Victor Ion Popa.

O altă noutate a ediției din anul acesta a fost secțiunea Desene, schițe ale autorilor amintiți. Dintre acestea, juriul a  premiat cele mai bune desene și schițe.

În timp ce juriul a deliberat, elevul Paul Oros, din clasa a X-a, urmat de colegii lui din Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, dirijat de Arhid. Prof. Ștefan Lakatos, au interpretat câteva piese din repertoriul religios și patriotic.

După premierea câștigătorilor fiecărei secțiuni, Domnul inspector general Doru Dumitrescu i-a felicitat pe elevii și profesorii care, prin acest program, au reușit să pună în aplicare motto-ul școlii „Echilibru între minte și suflet” și i-a îndemnat să înscrie acest concurs-proiect în Calendarul Activităților Educative Naționale, în timp ce domnul Florian Silaghi, de la Teatrul „Regina Maria” le-a urat tinerilor și talentaților actori să facă din această pasiune pentru teatru și artă, o carieră de succes.