Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Conferința cadrelor didactice de Religie şi Teologie din Eparhia Oradiei

Conferința cadrelor didactice de Religie şi Teologie din Eparhia Oradiei

Pr. Prof. Alin Sonea

 

Seria conferințelor semestriale de primăvară din Eparhia Oradiei s-a încheiat vineri, 17 mai 2019, când, cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea, a fost gazda conferinței dedicată profesorilor de Religie şi Teologie din Eparhia Oradiei.

Prima parte a întâlnirii a avut loc în paraclisul cu hramul Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana, cadrele didactice participând la Sfânta Liturghie și la slujba de Te Deum săvârșite de către un sobor de preoți format din: Preacucernicul Părinte Prot. Prof. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul și director al Liceului Ortodox din Oradea, Preacucernicul Părinte Prof. Florin Negruțiu, Inspector școlar pentru disciplina Religie și Preacucernicul Părinte Prof. Univ. Dr. Dumitru Megheșan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie și la slujba Te Deum au fost date de Corul Diacon Nicolae Firu al Liceului Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea, dirijat de Arhid. Prof. Ștefan Lakatos.

După Sfânta Liturghie, cadrele didactice s-au deplasat în sala festivă a liceului, pentru a doua parte a întâlnirii. Preacucernicul Părinte Prof. Florin Negruțiu a prezentat referatul cu titlul „Satul românesc – temelia autenticei noastre istorii”, material pregătit de către Diaconul Dr. Petru Florin Ardelean, muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, temă ce se înscrie în contextul proclamării anului 2019 ca „Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)” în Patriarhia Română.

Preacucernicul Părinte Prot. Prof. Radu Rus a mulțumit Preasfințitului Părinte Sofronie pentru purtarea de grijă față de învățământul religios și față de învățământul teologic de grad preuniversitar și universitar din Eparhia Oradiei.

În cuvântul de binecuvântare rostit la final, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, și-a exprimat bucuria întâlnirii cu profesorii de Religie și cu cadrele didactice de la cele două instituții de învățământ teologic din Eparhia Oradiei, pe care i-a felicitat pentru munca pe care o depun la catedră și i-a încurajat, îndemnându-i să rămână consecvenți și dedicați misiunii ce le-a fost încredințată.

După încheierea conferinței a avut loc cercul pedagogic al profesorilor de religie  de la școlile și liceele din Județul Bihor.