Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Conferință de toamnă pentru profesorii de religie din Eparhia Oradiei

Conferință de toamnă pentru profesorii de religie din Eparhia Oradiei

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, marți, 30 septembrie 2014, a avut loc Conferința de toamnă pentru profesorii de religie din Eparhia Oradiei, respectiv din județul Bihor.

Conferința cu tema „Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu - simbol al dăruirii jertfelnice şi totale faţă de Dumnezeu şi de neamul românesc” s-a desfășurat la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, din Oradea, temă ocazionată de împlinirea a trei secole de la mutarea în veșnicie a binecredinciosului apărător al credinței creștine și al neamului românesc.

Manifestarea a debutat prin săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te-Deum în Paraclisul cu hramul „Sfântul Niceta de Remesiana” al Liceului Ortodox, de către Preacucernicii Părinți Protoierei Dumitru Megheșan, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea și Radu Rus, Consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul din cadrul Episcopiei Oradiei și Director al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, din Oradea. De asemenea, din soborul slujitorilor a mai făcut parte Preacucernicul Părinte Florin Negruțiu, Inspector Școlar pentru Disciplina Religie în cadrul Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Răspunsurile de la strană au fost date de Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox, dirijat de Părintele Arhid. Prof. Ștefan Lakatos.

După încheierea programului liturgic, activitatea a continuat în sala festivă a Liceului, unde Corul „Diacon Nicolae Firu” a interpretat balada lui Constantin Brâncoveanu, ca un preambul al conferinței propriu zise, baladă ce reliefează sfârșitul mucenicesc al domnitorului, împreună cu fiii și cu ginerele său, moment de mare sensibilitate, care a creat o emoţie vădită în rândul tuturor participanţilor.

În deschiderea celei de-a doua părți a programului, Părintele Radu Rus, Director al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, a adresat un cuvânt de bun venit celor peste 80 de profesori de religie, din învățământul preuniversitar, precum și Părinților Profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea și a transmis cuvântul de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, aprecierea și mulțumirea Ierarhului pentru activitatea pe care au depus-o profesorii de religie în anul școlar încheiat și urări de sănătate și multe împliniri personale și profesionale în noul an școlar.

Referatul cu tema „Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu - simbol al dăruirii jertfelnice şi totale faţă de Dumnezeu şi de neamul românesc”, susținut de Părintele Profesor Radu Rus, a scos în evidență contextul istoric al domniei lui Constantin Brâncoveanu, bunele relații cu marile puteri ale vremii, lupta pentru apărarea credinței creștine și a Țării Românești, marile și multele ctitorii și nu în ultimul rând sfârșitul său mucenicesc.

După prezentarea conferinței, Părintele Prof. Univ. Dr. Dumitru Megheșan, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, a subliniat actualitatea pildei Brâncovenilor și necesitatea de a-i avea ca modele și exemple de viață, într-o lume desacralizată și secularizată, care se află într-o criză acută a absenței reperelor morale. Părintele Florin Negruțiu, Inspector Școlar pentru Disciplina Religie, a scos în evidență faptul că pe lângă proclamarea de către Patriarhia Română a anului 2014, ca fiind anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni, și statul român a declarat anul 2014, Anul Brâncoveanu, recunoscând și apreciind prin aceasta rolul și influența Voievodului român în istoria poporului român, precum și moștenirea culturală și arhitecturală, lăsată peste veacuri.

La final, Directorul Liceului Ortodox, le-a mulțumit tuturor profesorilor pentru prezența la acest eveniment și i-a îndemnat să prezinte în cadrul orelor de religie viața, activitatea și exemplul Sfinților Brâncoveni, pentru ca elevii să-i aibă ca modele de trăire și de mărturisire în societatea în care trăiesc.