Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Conferinţă dedicată sfintelor icoane în Protopopiatul Tinca

Conferinţă dedicată sfintelor icoane în Protopopiatul Tinca

O nouă conferinţă preoţească semestrială de primăvară a avut loc joi, 11 mai 2017, în Episcopia Oradiei, de această dată în Protopopiatul Tinca. Ca şi la celelalte protoierii din cuprinsul Eparhiei Oradiei, întâlnirea de la Tinca s-a desfășurat cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei şi a avut tema „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești”.

Întrunirea preoţilor din Protopopiatul Tinca a fost precedată de Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum, săvârşite în biserica parohială cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae din Tinca de către un sobor format din: Preacucernicul Părinte Protoiereu Cristian Rus, consilier cultural şi relaţii mass-media la Centrul eparhial, Preacucernicul Părinte Protoiereu Vasile Popa, protopopul Tincăi şi Părintele Mihai Ninel Iancu, parohul bisericii din Tinca. Apoi, în sala de ședințe a Protopopiatului Tinca a avut loc desfăşurarea lucrărilor conferinţei.

Protopopul Vasile Popa a rostit cuvântul de deschidere, arătând importanţa temei conferinţei, mulţumind Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, pentru arhiereasca binecuvântare de desfăşurare a conferinţei, pentru prezență şi pentru aleasa purtare de grijă pe care o arată în permanenţă faţă de clerul şi credincioşii din parohiile Protopopiatului Tinca.

Preacucernicul Părinte Protoiereu Cristian Rus, consilier cultural şi relaţii mass-media a anunțat clerul prezent despre organizarea, la nivelul Episcopiei Oradiei, în ziua de sâmbătă, 27 mai 2017, la Catedrala Episcopală Învierea Domnului din Oradea, a Întâlnirii tinerilor ortodocși bihoreni, eveniment aflat la a doua ediție, la care sunt așteptați să participe sute de tineri din județul Bihor, împreună preoți de la parohii și profesori de religie.

În continuare, Preacucernicul Părinte consilier a prezentat referatul cu titlul Sfintele icoane – ferestre spre transcendența dumnezeiască, material pregătit de către Preacucernicul Părinte Lect. Univ. Dr. Vasile Doru Fer, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea.

La final, Preasfințitul Părinte Sofronie a adresat un cuvânt de binecuvântare pentru toți preoții prezenți, subliniind simbolismul profund teologic al sfintelor icoane în Biserica Ortodoxă, în general, dar și necesitatea promovării sfintelor icoane, a simbolurilor religioase și a artei bisericești de factură bizantină, în special, în rândul copiilor și tinerilor, adresând îndemn la continuarea și sporirea misiunii pastorale în parohiile Protopopiatului Tinca.