Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Copiii din Parohia Cetea şi-au cinstit bunicii

Copiii din Parohia Cetea şi-au cinstit bunicii

În parohia Cetea, Protopopiatul Oradea, în primele zile ale lunii lui mărţişor, prin grija părintelui paroh Vasile Megheşan şi implicarea copiilor şi tinerilor participanţi la proiectul „Hristos împărtăşit copiilor”, s-au desfășurat câteva activităţi dedicate bunicilor. Ca în fiecare an, acest eveniment are loc în primele duminici din Postul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

Anul acesta, în Duminica Ortodoxiei, ziua în care se cinstesc sfintele icoane, credincioșii din parohia Cetea, cu mic cu mare, au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. După săvârșirea acesteia, toți membrii comunității au luat parte la programul oferit de cei mai mici enoriași, în cadrul căruia copiii, cu emoție în glas, au recitat poezii dedicate bunicilor. Profund mișcați și cu lacrimi în ochi, bunicii au aplaudat și le-au mulțumit ,,micilor lor artiști”.

„În anul în care se împlinesc 90 de ani de la înființarea Patriarhiei Române, anul omagial al misiunii parohiei și mănăstirii, parohia Cetea se implică activ în diverse activități social-filantropice cum ar fi întâlnirea cu tinerele familii, ajutorarea copiilor din centrele de plasament, campanii de donare de sânge, premierea copiilor merituoși, cinstirea eroilor satului prin diverse activități. Încă din anul 843, în prima duminică din Postul Mare, Biserica Ortodoxă prăsnuiește cinstirea sfintelor icoane, ca și ferestre spre cer. Dacă în fața acestora, fiecare dintre noi ne plecăm genunchii și ne punem atâtea dorințe, tot așa, de-a lungul vieții pământești ne-am plecat genunchii în fața părinților și bunicilor noștri, ne-am pus capul de multe ori în mâinile lor binefăcătoare, fără să conștientizăm că poate sunt mai supărați, mai obosiți decât noi. De fiecare dată, însă, am primit puterea să mergem mai departe în viață. Ei au fost, sunt și vor fi mereu icoane vii pentru noi, ei sunt bunicii noștri”, a declarat părintele paroh Vasile Megheșan.

Dacă de obicei duminica, după Sfânta Liturghie mergem, ne așezăm la masa întinsă și plină cu bunătăți a bunicilor, în această zi nepoții au fost cei care și-au servit bunicii cu sarmale, cozonac și suc, toate de post. Masa a fost oferită de parohia Cetea, la căminul cultural din localitate. Evenimentul s-a încheiat cu o rugăciune de binecuvântare și mulțumire către Bunul Dumnezeu pentru darurile primite și pentru viața și sănătatea bunicilor.