Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Deschidere de an universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea

Deschidere de an universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din cadrul Universităţii din Oradea şi-a redeschis porţile, joi, 1 octombrie 2015, cu prilejul începutului unui nou an universitar.

Festivităţile prilejuite de această sărbătoare academică au debutat prin oficierea slujbei de Te Deum, de către un sobor de preoţi, cadre didactice la facultatea de teologie ortodoxă orădeană, în paraclisul universitar „Sfântul Teodor Studitul”, în prezenţa Chiriarhului Oradiei, a profesorilor şi studenţilor facultăţii şi a altor invitaţi.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Sofronie a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a descris, în cuvinte alese, portretul studentului teolog, oferindu-l în acest sens ca model pe Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, al cărui tezaur de scrieri este normativ pentru existența și viața spirituală a fiecăruia. Totodată, Ierarhul Oradiei, a reliefat misiunea nobilă la care sunt chemați studenții teologi, în special în vremurile de acum, îndemnându-i să nu irosească acest dar, ci să îl cultive cu dragoste și responsabilitate, fiind încredințați de purtarea de grijă a lui Dumnezeu, prin lucrarea Duhului Sfânt.

Prima parte a festivităţii s-a încheiat cu un cuvânt de mulţumire adresat Chiriarhului Oradiei de Pr. Prof. Univ. Dr. Dumitru Megheșan, decanul facultăţii,  pentru părinteasca dragoste şi purtare de grijă, dar şi pentru prezenţa la aceste momente festive, alături de profesorii și studenții facultății, la început de an universitar.

După oficierea programului liturgic a urmat partea a doua a manifestării, desfăşurată în Sala Polivalentă din campusul universitar, la care a participat şi Întâistătătorul Eparhiei Oradiei, în prezența conducerii Universității din Oradea, a oficialităților locale şi judeţene, a numeroase cadre didactice şi studenţi, unde șirul cuvântărilor a fost deschis de Domnul Prof. Univ. Dr. Constantin Bungău, Rectorul Universității din Oradea, care a făcut o anamneză a activității universității orădene. Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a rostit un cuvânt festiv în care a evidențiat faptul că cele dintâi școli s-au născut în Biserică, fapt pentru care legătura dintre aceste două instituţii, Biserica şi Şcoala, a rămas până astăzi una foarte puternică. În acest context, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe cei care pășesc pragul prestigioasei instituții academice orădene să rămână mereu sub lumina călăuzitoare a Duhului Sfânt, îmbogăţindu-se spiritual, intelectual şi cultural din lumina ştiinţei transmisă de dascălii lor. De asemenea, Ierarhul a adresat urări de succes, sănătate și prosperitate deopotrivă corpului academic şi studenţilor universităţii orădene.

Sărbătoarea academică s-a încheiat cu un program artistic, urmat de  întâlnirea dintre studenţii anului întâi cu îndrumătorii lor de an. Preasfinţitul Părinte Sofronie a avut, apoi, o întâlnire de lucru cu membrii corpului profesoral al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, la decanatul instituţiei de învăţământ teologic.