Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Duminica dinaintea Naşterii Domnului prăznuită la Oradea

Duminica dinaintea Naşterii Domnului prăznuită la Oradea

În Duminica dinaintea Naşterii Domnului, 22 decembrie 2013, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în Paraclisul Episcopal „Învierea Domnului”, Capela Haşaş, din Oradea, în sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi. În cadrul slujbei s-au înălţat rugăciuni pentru pomenirea ctitorilor sfântului locaş, Alexandru şi Irina Haşaş, pentru eroii revoluţiei din decembrie 1989, dar şi pentru toţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, pentru libertatea şi demnitatea poporului român, dar şi pentru fericita odihnă a roabei lui Dumnezeu Dr. Elena Deliţoiu, verişoara primară a Preasfinţiei Sale, trecută la cele veşnice în urmă cu un an de zile.

Biserica „Învierea Domnului” din incinta Cimitirului Municipal din Oradea este ctitoria vrednicului de pomenire Dr. Alexandru Haşaş şi a soţiei sale Irina, care, precum odinioară marii mecenaţi ai neamului românesc, reînnodând firul ctitoricesc al marilor bărbaţi ai neamului românesc, a zidit pe cheltuiala proprie, între anii 1938-1940, sfânt locaş în cimitirul municipal al Oradiei, pentru ca şi românii ortodocşi să aibă unde să îşi prohodească morţii. Împodobită cu o preafrumoasă pictură de către binecunoscutul pictor Corneliu Baba, biserica a fost târnosită la 12 mai 1940 de Episcopii Nicolae Popoviciu al Oradiei şi Episcopul Vasile Lăzărescu al Timişoarei. După al doilea război mondial, bisericuţa ortodoxă din incinta cimitirului municipal din Oradea, ca şi alte lăcaşuri de cult din oraş, a fost nevoită să îşi întrerupă rostul liturgic, devenind doar un spaţiu de depozitare a sicrielor celor adormiţi şi loc de prohodire, părăsită şi neîngrijită.

Prin purtarea de grijă a Preasfinţitului Părinte Sofronie, în anul 2009, după aproape şapte decenii, acest sfânt locaş a reînviat şi şi-a recăpătat strălucirea de altă dată, reintrând în circuitul liturgic, fiind declarat Paraclis Episcopal şi începându-se demersurile în vederea restaurării bisericii.

În cuvântul de învăţătură rostit după citirea pericopei evanghelice, Preasfinţitul Sofronie a vorbit despre semnificaţia acestei duminici din cursul anului bisericesc, subliniind taina cea mai presus de fire petrecută prin înomenirea Fiului lui Dumnezeu şi importanţa venirii în lume a Mântuitorului Iisus Hristos, pentru întreaga umanitate.

La finalul Sfintei Liturghii, Ierarhul a oficiat slujba Parastasului pentru pomenirea Doamnei Dr. Elena Deliţoiu, verişoara primară a Preasfinţiei Sale, trecută la cele veşnice în urmă cu un an de zile.

După Sfânta Liturghie, Preasfinţia Sa a participat la ceremonialul religios-militar desfăşurat la Cimitirul Municipal din Oradea cu prilejul pomenirii eroilor revoluţiei din 1989. Cu binecuvântarea Chiriarhului Oradiei, preoţii capelani care activează  în cadrul structurilor militare ale Garnizoanei Oradea au oficiat o slujbă de pomenire a eroilor care s-au jertfit pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român în decembrie 1989, iar la final au fost rostite alocuţiuni de către oficialităţile locale şi au fost depuse coroane, jerbe şi buchete de flori. Evenimentul s-a încheiat prin defilarea Gărzii de Onoare.

 

În după amiaza zilei, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea a avut loc tradiţionalul Concert de colinde al corurilor bisericilor ortodoxe din Oradea, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, la care au asistat preoţi şi credincioşi din urbea de pe malurile Crişului Repede.

În Paraclisul de iarnă „Sfinţii Ierarhi Nicolae, Spiridon şi Nectarie” de la demisolul catedralei au concertat şapte coruri: corul „Îngeraşii” al copiilor de la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, condus de Părintele Nicolae Alexandru Pop, vicar eparhial; corul de cameră „Voces” din Oradea, dirijat de Domnul Prof. Arnold Schneider; corul „Sfinţii Melozi” al tinerilor de la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, dirijat de Doamna Prof. Dr. Loredana Muntean; corul bisericii „Sfântul Ioan cel Nou Românul Hozevitul” şi „Sfântul Sfinţit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei” din Oradea, dirijat de Doamna Prof. Loredana Pantea; corul Bisericii cu Lună din Oradea, dirijat de Domnul Conf. Univ. Dr. Valentin Lazăr; corul bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Oradea, dirijat de Domnul Prof. Laviniu Chişvasi şi corul „Sfântul Niceta de Remesiana” al Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, dirijat de Doamna Prof. Ioana Fesuș.

La final, Chiriarhul Oradiei, a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a felicitat corurile care au concertat, pe dirijori şi pe corişti, pentru frumoasele colinde interpretate, care au adus vestea cea mare a Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, urând tuturor sărbători fericite şi binecuvântate.