Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Ediția a doua a Întâlnirii tinerilor ortodocși bihoreni

Ediția a doua a Întâlnirii tinerilor ortodocși bihoreni

Cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, sâmbătă, 27 mai 2017, a avut loc la Oradea Întâlnirea tinerilor ortodocși bihoreni, ediția a doua, eveniment la care au participat peste 600 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani, provenind din 120 de parohii din cuprinsul Episcopiei Oradiei, selectați din grupurile de tineri implicați în activitățile catehetice și de tineret ce se desfășoară în aceste parohii. Tinerii au fost însoțiți de preoții parohi și de profesorii de Religie din localitățile de proveniență.

Cu acest prilej, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în colaborare cu Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea, Inspectoratul Școlar județean Bihor și Consiliul Județean Bihor au pregătit tinerilor participanți un program liturgic și cultural-educațional variat.

Astfel, de la ora 9, tinerii participanți, îmbrăcați în frumoase și vechi costume populare, au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Chiriarhul Oradiei împreună cu un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi în Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Diacon Nicolae Firu al Liceului Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea, dirijat de Arhid. Prof. Ștefan Lakatos.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Sofronie le-a adresat tinerilor prezenți un cuvânt de prețuire și de binecuvântare în care a subliniat importanța Întâlnirii tinerilor ortodocși bihoreni, expresie a purtării de grijă pe care Biserica a înțeles dintotdeauna să o arate copiilor și tinerilor, o întâlnire prin care se creează un spațiu al comuniunii duhovnicești și al schimbului de valori între tineri din diverse parohii din Episcopia Oradiei, pentru ca aceștia să rămână cât mai aproape de Biserica dreptmăritoare, dar și o întâlnire de mărturisire a identității noastre culturale, ortodoxe și românești, în lumea secularizată în care trăim.

După Sfânta Liturghie, s-a desfășurat festivitatea de premiere a elevilor care au obţinut rezultate merituoase la etapele judeţeană şi naţională a Olimpiadei de Religie, atât pentru învăţământul de masă, cât şi pentru învăţământul teologic preuniversitar,  dar și a elevilor care au participat la etapa eparhială a Concursului național de creație „Icoana și Școala mărturisirii” și la concursul naţional interdisciplinar de limba şi literatura română şi religie Cultură şi spiritualitate românească. 75 de elevi merituoşi au fost premiaţi de Chiriarhul Oradiei cu obiecte religioase, între care icoane, cruci, candele, cărţi de rugăciuni, brelocuri şi metaniere, dar și cărți editate de Editura „Episcop Nicolae Popovici” a Episcopiei Oradiei. Totodată, ca amintire a acestei întâlniri, organizatorii au oferit fiecărui participant câte un tricou și o șapcă inscripționate cu logo-ul Întâlnirii tinerilor ortodocși bihoreni.

În a doua parte a întâlnirii, participanții au făcut un pelerinaj la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea, unde au vizitat mănăstirea și au servit masa de prânz în trapeza mare a așezământului monahal.

Ultima parte a întâlnirii s-a desfășurat, începând cu ora 15, la Casa de cultură din Oradea, unde a avut loc un antrenant spectacol folcloric, cu puternice accente patriotice, oferit de elevii și cadrele didactice de la Liceul de Arte din Oradea.