Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Elevi și profesori ai Liceului Ortodox în Polonia

Elevi și profesori ai Liceului Ortodox în Polonia

În perioada 4-10 decembrie 2016, la Şcoala „Władysława Stanisława Reymonta” din Wiączyniu Dolnym (Łódź), Polonia, a avut loc prima mobilitate transnaţională din cadrul proiectului şcolar multilateral Erasmus+, cu titlul „LET’S ENJOY DIALOGUING“.

La reuniune au participat şcolile partenere din Spania, Italia, Lituania, România şi ţara gazdă, Polonia. Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea a fost reprezentat de o delegaţie formată din doua cadre didactice (Gabriela Cadar  – profesor de limba engleză  şi Florin Alin Oros  – profesor de istorie, ambii membri în echipa de proiect) şi trei elevi (Ariana Porcis, Ariana Torj şi Adriana Junc, eleve în clasele a VI-a şi a VII-a).

Programul mobilităţii a fost extrem de variat şi a vizat implicarea elevilor, organizaţi în grupe de lucru internaţionale (polonezi, italieni, spanioli, români şi lituanieni), în activităţi bazate pe metode de învăţare nonformale care au avut ca scop promovarea şi exersarea comunicării orale în limba engleză. Reuniunea a constituit o modalitate eficientă de a promova valorile culturale şi educative din fiecare ţară parteneră şi a oferit oportunitatea unui dialog intercultural.

Activităţile au inclus jocuri de cunoaştere, ateliere de creaţie, şedinţe de proiect, schimburi de materiale şi discuţii pe tema educaţiei, ateliere de lucru, vizite la obiective de interes, întâlniri cu diferite oficialităţi, interviuri cu persoane remarcabile din zonă şi nu numai. Elevii au avut ocazia de a se familiariza cu obiceiurile şi cultura din India și Mexic, prin intermediul a doi voluntari care îşi au originile în aceste locuri. 
            Una dintre activităţile care s-au bucurat de un succes deosebit a fost o seară la teatrul Wielki din Łódź, unde am asistat cu toţii la repetiţia finală a spectacolului de balet „Spărgătorul de nuci”. După spectacol, elevii au avut ocazia de a intervieva dansatorii, balerini deosebit de talentaţi din diferite locuri din lume. Interviurile au continuat ziua următoare, când am vizitat sediul unui faimos ziar polonez „Express Ilustrowany”, unde  editorul şef a  avut amabilitatea de a raspunde întrebărilor elevilor.

Memorabilă a fost  şi excursia la Varşovia, prilej de a ne familiariza cu istoria, cultura şi credinţa poporului polonez. Am putut admira oraşul vechi, mormântul soldatului necunoscut, monumentul ridicat în onoarea luptătorilor Revoluției din Varşovia, Palatul Culturii şi Ştiintelor şi am învăţat multe lucruri la Centrul de Ştiinţă Copernicus.

  Elevii şi cadrele didactice din cele cinci ţări participante în proiect s-au implicat în toate activităţile reuniunii. Inedite au fost prezentările realizate de elevii invitaţi la mobilitatea transnaţională. Fiecare echipa a avut de prezentat propria şcoală şi oraşul din care provine. De asemenea, elevii din fiecare şcoală au prezentat o piesă de teatru şi au participat la concursul pentru alegerea LOGO-ului proiectului. La finalul mobilităţii, elevii au realizat postere care cuprind activităţile din aceste zile de neuitat.

  Pe tot parcursul vizitei ne-am bucurat de ospitalitate, de o deosebită grijă din partea echipei din Polonia, reflectată de organizarea amănunţită a activităţilor. Totul s-a derulat conform programului stabilit anterior întâlnirii, într-o atmosferă caldă şi prietenoasă.

  Vizitarea altor şcoli europene şi posibilitatea de a observa alte lecţii şi de a discuta despre sistemele educaţionale ale ţărilor implicate constituie elemente extrem de benefice pentru noi, ca profesori, cât şi pentru elevii noştri.

  Proiectul „Let’s enjoy dialoguing este finanţat cu susţinere din partea Comisiei Europene şi a ANPCDDEFP şi este unul dintre cele trei proiecte Erasmus pe care Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea le derulează în perioada 2016-2018.

Prof. Gabriela Cadar