Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Episcopul Oradiei a prezidat conferinta preotilor din Protopopiatul Marghita

Episcopul Oradiei a prezidat conferinta preotilor din Protopopiatul Marghita

Cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, preoţii parohi şi coslujitori, preoţii misionari şi de caritate, precum și ieromonahii de la așezămintele monahale din cadrul Protopopiatului Marghita, Eparhia Oradiei, s-au reunit miercuri, 17 octombrie 2018, în cadrul Conferinţei preoţeşti pastoral-misionare de toamnă, cu tema „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”.

Conferinţa a fost precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum,  în biserica cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva din Marghita, de către un sobor de preoţi, iar lucrările conferinţei propriu-zise s-au desfăşurat tot în sfântul lăcaș.

 Preacucernicul Părinte Adrian Popovici, consilier economic, a prezentat referatul cu titlul „Roman Ciorogariu, făuritor al Marii Uniri în ținutul Crișanei și la poarta de vest a Transilvaniei”, întocmit de Părintele Prof. Alin Sonea, cadru didactic la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea.

Protopopul locului, Părintele Călin Gheorghe Cotrău, a adresat cuvânt de bun venit Ierarhului, mulţumind pentru aleasa purtare de grijă arătată clerului şi credincioşilor din cadrul Protopopiatului Marghita.

Cuvântul de încheiere al conferinței i-a aparținut Preasfinţitului Părinte Sofronie al Oradiei care și-a exprimat bucuria întâlnirii, în cadrul conferinței de toamnă, cu clerul din Protopopiatul Marghita. Ierarhul a vorbit despre perioada arhipăstoririi vrednicului de pomenire Episcop Roman Ciorogariu al Oradiei, subliniind jertfelnicia celui dintâi Chiriarh al reînființatei Eparhii a Oradiei, rod binecuvântat al Marii Uniri din 1918, o personalitate luminoasă, care și-a lăsat amprenta asupra vieții bisericești din Bihor până în zilele noastre.

Nu în ultimul rând, Preasfinția Sa a adresat îndemn părintesc către întregul cler al Protopopiatului Oradea de a continua și a intensifica misiunea pastorală, dar și de a spori activitățile culturale, catehetice, educaționale și filantropice din parohii, spre slava lui Dumnezeu și mântuirea credincioșilor.

Totodată, Chiriarhul Oradiei a felicitat pe Părintele protopop Călin Gheorghe Cotrău, parohul bisericii Sfânta Cuvioasă Parascheva din Marghita, pentru lucrările realizate la monumentala biserică ridicată în ultimii ani în orașul Marghita, prin dragostea și jertfa dreptmăritorilor creștini marghiteni, sfânt lăcaș ce va fi târnosit de Ierarh Duminică, 21 octombrie a.c., la o săptămână după praznicul Sfintei Cuvioasei Parascheva de la Iași.

Joi, 18 octombrie, se va desfășura conferința preoților din Protopopiatul Tinca, iar vineri, 19 octombrie, la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea, Preasfințitul Părinte Sofronie va prezida Reuniunea cadrelor didactice care predau disciplina Religie Ortodoxă în școli și licee din județul Bihor și a cadrelor didactice de la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu și de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea.