Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Eroii neamului românesc cinstiți la Hidișelu de Sus

Eroii neamului românesc cinstiți la Hidișelu de Sus

Pr. Raul Toma

 

Praznicul Înălţării Domnului şi Ziua eroilor au fost sărbătorite de către preoții și credincioșii de la cele două parohii ortodoxe din localitatea bihoreană  Hidişelu de Sus prin oficierea Sfintei Liturghii şi organizarea unui eveniment comemorativ dedicat cinstirii și pomenirii eroilor neamului românesc.

            În fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Paşti, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte praznicul Înălţării Domnului. Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească, dedicată memoriei celor căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credința ortodoxă strămoşească, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

Astfel, în localitatea bihoreană Hidişelu de Sus, după săvârşirea Sfintei Liturghii a avut loc o procesiune condusă de către preotul paroh Raul Ilie Toma, de la biserica ortodoxă cu hramul „Sfânta Treime”, până la monumentul eroilor, unde s-a săvârşit slujba parastasului pentru eroii neamului, alături de preotul Eugen Hercuţ, care a venit în procesiune cu credincioșii de la cealaltă parohie din Hidișelu de Sus.

După slujba parastasului a avut loc un moment artistic  comemorativ, organizat de către şcoala din Hidişelu de Sus, în cadrul căruia doamna director Elena Moza, doamna profesoară de istorie şi domnul consilier local Alexandru Tirla au rostit discursuri despre importanţa omagierii eroilor neamului, iar elevii, sub atenta coordonare a doamnei profesoare Anca Călinescu, au cântat cântece patriotice şi au rostit poezii.

La eveniment au mai participat şi oficialităţi locale şi doamna prof. univ. dr. Florica Chipea, care la finalul momentului artistic au depus coroane şi flori la monumentul eroilor.