Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Etapa judeţeană a Olimpiadei de religie ortodoxă în Episcopia Oradiei

Etapa judeţeană a Olimpiadei de religie ortodoxă în Episcopia Oradiei

 Sâmbătă, 18 martie 2017, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei,  la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea s-a desfăşurat etapa județeană a olimpiadei de Religie Ortodoxă, competiţie care reunit elevi de la 43 de unităţi de învăţământ din judeţul Bihor, calificați în această etapă după susținerea unei probe în cadrul etapei locale organizate în cinci centre metodice: Oradea, Ștei, Salonta, Aleșd și Marghita.

La această etapă a  competiției s-au calificat 149 de elevi din clasele V-XII care au obținut cel puțin 85 de puncte la etapa locală, din care s-au prezentat un număr de 139 de elevi.

Părintele Profesor Radu Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, a transmis elevilor participanţi un cuvânt de binecuvântare din partea Preasfinţitului Părinte Sofronie, felicitându-i pentru participarea la olimpiadă care se doreşte a fi cea mai apropiată de sufletul copiilor şi tinerilor.

Pentru această etapă, conform metodologiei specifice, subiectele au fost elaborate de o comisie constituită din cadre didactice cu experiență, metodişti, responsabili de cerc pedagogic sau membri ai Consiliului Consultativ al disciplinei, pe baza unei structuri unitare propuse la nivel național, în raport cu programa școlară și tematica stabilită pentru această etapă, fiind apreciate de către elevi ca având un grad mediu de dificultate.

Elevii participanţi s-au dovedit a fi foarte bine pregătiţi, elaborând lucrări de foarte bună calitate, complexe, care le-au adus şi rezultate foarte bune.

Pentru clasele VII-XII, primul clasat la fiecare nivel, va participa la etapa națională a olimpiadei, care se va desfășura la Craiova, în perioada 24-28 aprilie 2017.

Numărul de elevi participanți la această etapă a olimpiadei este o dovadă modului responsabil în care acestă disciplină este gestionată de cadrele didactice, a calității prestației acestora, care captează și păstrează interesul elevilor pentru conținuturile predate, stimulând performanța și oferind elevilor posibilitatea de a se familiariza cu atmosefera de competiție.

Un alt factor care contribuie la interesul elevilor pentru astfel de competiții îl reprezintă parteneriatul dintre parohie și școală concretizat inclusiv în sprijin acordat de către parohie școlii pentru desfășurarea în condiții optime a competiției. Se evidențiază în acest an numărul mare de școli de la care provin elevii, acestea fiind distribuite în mod unitar la nivelul județului Bihor, atât în mediul urban, cât și în mediul rural.

Elevii cu rezultate deosebite la această etapă, respectiv la etapa națională urmează să fie premiați, în cadru festiv de către Preasfinţitul Părinte Sofronie al Oradiei în cadrul unui eveniment care a devenit deja tradiție în Eparhia Oradiei.

De asemenea, o parte dintre elevii premianți vor beneficia de o tabără gratuită organizată de către Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, la care se adaugă anual parteneri locali, voluntari care sprijină organizarea taberei.