Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Evenimente comemorative la Săcueni, Bihor

Evenimente comemorative la Săcueni, Bihor

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, duminică, 23 septembrie, comunitatea dreptmăritoare din Săcueni a organizat un amplu program cu caracter religios-patriotic pentru marcarea Centenarului Marii Uniri din 1918.

După Sfânta Liturghie săvârșită în biserica parohială, s-a oficiat Taina Sfântului Maslu la care au fost invitați să participe preoți de la parohiile din apropiere, Părintele Adrian Popovici, consilier economic, delegatul Preasfințitului Părinte Sofronie, Părintele Conf. Univ. Dr. Erdei Miron, Părintele Florin Negruțiu, inspector școlar de Religie. Au fost prezenți și reprezentanți ai autorităților locale, ai instituțiilor militare, părinți, cadre didactice de la Liceul Teoretic „Petofi Sandor” Săcueni și Școala Gimnazială nr. 1 Diosig.

După Taina Sfântului Maslu s-a oficiat slujba parastasului, în cadrul căreia s-au pomenit ierarhii Oradiei trecuți la cele veșnice, eroii din localitate, preoții slujitori și dreptmăritorii creștini.

Părintele Miron Erdei a subliniat în cuvântul rostit cu această ocazie importanța evenimentului care comemorează momente importante din trecutul neamului nostru, evidențiindu-se, astfel, valorile pe care trebuie să le păstrăm și să le promovăm, deoarece ni s-au transmis cu mari  sacrificii.

S-au adus mulțumiri Chiriarhului Oradiei pentru binecuvântare și purtarea de grijă evenimentului, celor prezenți, autorităților, credincioșilor și școlii care au sprijinit întregul program. Pentru a marca cum se cuvine aceste moment înălțător cu toții s-au deplasat pentru agapă, ocazie cu care într-un spațiu special amenajat, manifestările au continuat cu un program cultural artistic susținut în prezența celor peste 200 de persoane prezente la eveniment.

Au urcat pe scenă preșcolarii de la Școala Gimnazială nr. 1 Diosig, coordonați de doamnnele profesor Alina Coita și Marinela Jurca, elevii de la  Liceul Teoretic „Petofi Sandor” Săcueni, coordonați de doamna profesor Monica Micle, Grupul „Simboluri bihorene”, coordonat de doamna profesor Aurica Bonțu, corul „Sânzâiene” de la biserica veche din Marghita, îndrumați de părintele Dan Gal, Maria Balogh și grupul de credincioși de la Parohia Ortodoxă Diosig, coordonați de doamna preoteasă Emilia Negrean. De asemenea, un moment poetic care a mișcat întreaga asistență a fost susținut de Eugen Antal, care a recitat poezia „Avem o țară” scrisă de Radu Gyr. Programul artistic a fost regizat și prezentat de doamna preoteasă Gabriela Antal, profesor de limba și literatura română la liceul din oraș. Fiecare grup prin portul popular și repertoriul prezentat a reușit să construiască un moment special, apreciat de toți cei prezenți.  

Așa cum mărturisea în final, părintele paroh Ciprian Antal, organizatorul întregului eveniment, s-a dorit prin acest demers să se evidențieze prezența și rolul bisericii și familiei în comunitate, conținutul moștenirii spirituale și culturale lăsate de înaintașii noștri, care trebuie dusă mai departe de români, într-un sentiment de unitate, indiferent de spațiul geografic în care viețuiesc intr-un anume timp.