Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Examen de capacitate preoțească în Episcopia Oradiei. Sesiunea de primăvară 2021

Examen de capacitate preoțească în Episcopia Oradiei. Sesiunea de primăvară 2021

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în zilele de 3 și 4 martie 2021, în Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei s-a desfășurat examenul de Capacitate preoţească, sesiunea de primăvară, din anul 2021. La acest examen s-au înscris un număr de 13 candidaţi, care au susţinut două probe.

Ambele evaluări au avut loc în paraclisul Sfinții Ierarhi Nicolae, Spiridon și Nectarie de la demisolul Catedralei Episcopale Învierea Domnului din Oradea, sesiune de examinare în cadrul căreia s-au respectat cu rigurozitate măsurile de distanțare, igienizare și protecție sanitară impuse de autorități.

Cea dintâi evaluare, proba scrisă, s-a desfășurat miercuri, 3 martie, constând în testarea cunoștințelor de eclesiologie, istorie bisericească, liturgică și administrație bisericească. Comisia de corectare a lucrărilor a fost alcătuită din: Pr. Conf. Univ. Dr. Miron Erdei, respectiv Pr. Lect. Univ. Dr. Emil Cioară, cadre didactice la Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea, și Prot. Prof. Radu Valer Rus, vicar eparhial.

Joi, 4 martie, candidații au participat la proba orală a examenului de capacitate preoțească, fiind examinaţi potrivit temelor de examen şi bibliografiei aferente din „Îndrumătorul administrativ-bisericesc. Ghid practic pentru examenul de capacitate preoţească, administrarea parohiei şi a mănăstirii”, ediţia a III-a, carte tipărită cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României, la Editura „Cuvântul Vieţii” a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, în anul 2017. Comisia de examinare a fost compusă din membri ai Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Oradiei.

Potrivit metodologiei specifice, media de promovare a examenului de capacitate preoțească este de minim 7. Pentru candidații care au obținut medii finale cuprinse între 7 și 9, valabilitatea examenului este de un an, iar pentru cei care au obținut medii finale peste 9, valabilitatea examenului este de doi ani.

 

 

Biroul de Presă al Episcopiei Oradiei