Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Expoziţie de icoane pe sticlă la Marghita

Expoziţie de icoane pe sticlă la Marghita

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, cadrele didactice care predau disciplina Religie Ortodoxă din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei organizează în această perioadă a anului diverse manifestări şi evenimente cu caracter cultural-religios, implicând activ pe elevi, atât pe cei din ciclul primar şi gimnazial, cât şi pe cei de la licee.

Astfel, în perioada 14-16 septembrie 2012, în oraşul Marghita, judeţul Bihor, cu prilejul praznicului Înălţării Sfintei Cruci, în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Municipiului Marghita, s-au desfăşurat numeroase activităţi culturale și religioase. Între acestea se înscrie şi Expoziţia de icoane pe sticlă organizată la „Casa artiştilor şi meşterilor populari” din Marghita.

În acest cadru au expus lucrări micii artişti, elevi la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Marghita, și anume: Antonia Porţan, clasa a III-a B, Bogdan Rulea, clasa a IV-a B, Adrian Sărac, clasa a IV-a B, Ştefania Csuzi, clasa a VI-a E, Natalia Pop, clasa a VI-a E, Andreea Todoran, clasa a VI-a C, Cristina Vagner, clasa a VI-a C, şi Florin Sărac, clasa a VII-a A.  Îndrumaţi de profesoara lor de Religie, doamna Luminiţa Prahanca, ei şi-au demonstrat talentul, icoanele admirate de vizitatori fiind premiate în fiecare an la diferitele expoziții - concurs organizate la nivel județean de Inspectoratul Școlar Județean Bihor şi Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, cu ocazia marilor sărbători creştine.

Cei care au fost dornici să afle secretul pictării icoanelor pe sticlă i-au putut vedea pe micii pictori şi la lucru. Doamnele învăţătoare Florica Curteanu şi Elisabeta Cozma, respectiv doamna profesoară Florica Sărac, au vizitat expoziţia împreună cu elevii, care şi-au arătat interesul pentru meşteşugul pictării icoanelor pe sticlă.

Frumuseţea chipurilor sfinţilor şi armonia culorilor din icoane sunt expresia sensibilităţii sufletelor copiilor şi a credinţei lor curate.

Această manifestare se înscrie în seria de activități educative desfășurate de profesorii de Religie Ortodoxă care valorizează parteneriatul Biserică-Şcoală-Comunitate la nivel local.

Tag-uri Cultural