Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Faza judeţeană a Olimpiadei de Religie Ortodoxă în Episcopia Oradiei

Faza judeţeană a Olimpiadei de Religie Ortodoxă în Episcopia Oradiei

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, sâmbătă, 5 martie 2016, la Şcoala Gimazială Oltea Doamna din Oradea s-a desfăşurat etapa județeană a Olimpiadei de Religie Ortodoxă, competiţie care a adus împreună elevi de la peste 30 de unităţi de învăţământ din judeţul Bihor.

La această etapă, considerată de către majoritatea participanților o competiție „altfel”, au participat un număr de 166 de elevi, din clasele V-XII, calificați în urma etapei locale desfășurată la nivelul a șase centre, respectiv primii 5 elevi pe nivel de clasă de la fiecare centru din judeţ (Marghita, Aleşd, Ştei, Salonta) și primii 15 elevi pe nivel de clasă de la centrul organizat la nivelul Municipiului Oradea, care au obținut cel puțin 85 de puncte.

În deschiderea olimpiadei, Părintele Profesor Radu Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul la Episcopia Oradiei, a transmis elevilor participanţi un cuvânt de binecuvântare din partea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, felicitându-i pentru participarea la olimpiada disciplinei care se doreşte a fi cea mai apropiată de sufletul copiilor şi tinerilor.

Pentru etapa judeţeană, conform metodologiei specifice, subiectele au fost elaborate de un colectiv de cadre didactice constituit din metodişti, responsabili de cerc pedagogic sau membri ai Consiliului Consultativ al disciplinei, pe baza unei structuri unitare propuse la nivel național, fiind apreciate de către elevi ca având un grad mediu de dificultate.

Elevii participanţi s-au dovedit a fi foarte bine pregătiţi, elaborând lucrări foarte frumoase şi complexe, care le-au adus şi rezultate foarte bune.

Pentru clasele VII-XII, primul clasat care obţine cel puţin 90 de puncte va participa la etapa națională a olimpiadei, care se va desfășura la Timişoara, în perioada 18–22 aprilie 2016.

Numărul reprezentativ de elevi participanți la această etapă a olimpiadei confirmă interesul acestora pentru disciplina Religie și preocuparea de a-și verifica noțiunile însușite, în cadrul unei competiții, în condiţiile în care în aceeaşi dată, la nivel local sau județean, se susţineau olimpiade şi la alte discipline. De asemenea, apreciem numărul mare de școli de la care provin elevii, acestea fiind distribuite în mod unitar la nivelul județului Bihor, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, dovadă a faptului că ora de religie este predată cu responsabilitate de către cadrele didactice de specialitate, care au în vedere, dincolo de caracterul formativ al disciplinei, stimularea performanței în rândul elevilor oferindu-le posibilitatea de a se familiariza cu atmosefera de competiție.