Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Festival coral de Rusalii în Eparhia Oradiei

Festival coral de Rusalii în Eparhia Oradiei

Cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în ajunul Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt, 7 iunie 2014, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, s-a desfăşurat tradiţionalul Festival coral de Rusalii, fiind pentru al treilea an consecutiv când festivalul are loc în catedrala propriu-zisă.

La această a şasea ediţie a festivalului au participat şapte formaţii corale din Oradea, care au interpretat piese religioase specifice perioadei Penticostarului şi sărbătorii Cincizecimii, piese preluate din repertoriul muzical religios naţional şi internaţional.

Debutul a fost făcut de corul de copii „Îngeraşii” al Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, dirijat de Părintele Protoiereu Nicolae Alexandru Pop, vicar eparhial, voci care au încântat, ca de fiecare dată, prin gingăşia şi puritatea specifice vârstei, interpretând piese muzicale precum: „Sfinte Dumnezeule”, „Pentru Tine, Doamne”, şi „Cu noi este Dumnezeu”.

O prezenţă deosebită a fost corul „Sfintele Femei Mirofore” al doamnelor din „Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei” (A.F.O.R.E.O.), dirijat de Părintele Arhid. Prof. Ştefan Lakatos, care s-au aflat la prima participare la un concert coral, corul luând fiinţă, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în luna decembrie a anului 2013, doamnele ortodoxe asumându-şi prin aceasta încă un mod de a face misiune, pe lângă celelalte activităţi culturale şi filantropice pe care le desfăşoară cu multă dăruire în Eparhia Oradiei.

Din rândul tinerilor, s-a făcut remarcat corul „Diacon Nicolae Firu” al elevilor teologi de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, dirijat de Părintele Arhid. Prof. Ştefan Lakatos, cor care a realizat o interpretare profesională a „Condacului Pogorârii Duhului Sfânt” (glasul VIII, de Pr. Nicolae Moldoveanu), a „Luminândei Rusaliilor” (glasul al III-lea) şi a piesei muzicale „Taina creştinătăţii” (armonizare de Nicolae Lungu, după melodia compusă de Ion Popescu Pasărea).

Corul de cameră „Voces”, dirijat de Domnul Prof. Arnold Scheinder, a îmbinat mai multe piese ale unor compozitori din spaţiul răsăritean şi apusean deopotrivă, interpretând piese precum: „Sicut Cervus” de Giovanni Pierluigi da Palestrina, „Imnul heruvimilor” de Piotr Ilici Ceaikovski şi „Cine este Acela” din prima parte a Concertului nr. 1 de Gavriil Musicescu.

Deşi alcătuit din interpreţi de toate vârstele, de la cei mai mici până la cei mai mari, Corul „Sfântul Ioan Iacob Românul” al Parohiei Oradea-Nufărul, dirijat de Doamna Prof.  Loredana Pantea, a impresionat prin capacitatea de armonizare a vocilor, punând în valoare cântări precum: „Rugăciune” de Constantin Drăguşin,  „Pleacă, Doamne, urechea Ta” de Ioan Brie şi „Laudaţi pre Domnul” de Marius Cuteanu.

Corul Bisericii cu Lună din Oradea, dirijat de Conf. Univ. Dr. Valentin Lazăr a pus în valoare piese precum: „Ţie se cuvine” de Isidor Vorobchievici, „Axion Estin” (armonizare de Valentin Lazăr) şi „Iubi-Te-voi, Doamne” (compoziţie de Valentin Lazăr), piesă muzicală prezentată în premieră şi dedicată Chiriarhului Oradiei.

Corul de cameră „Psalmodia Varadiensis” al Universităţii din Oradea, dirijat de Părintele Conf. Univ. Dr. Mihai Brie, a realizat un final apoteotic de execuţie muzicală cu piesele: „Rugăciune” de Constantin Drăguşin, „Pe Tine Te lăudăm” de D. G. Chiriac şi „Mare eşti, Doamne!” de Ion Cârstoiu.

La finalul festivalului, în cuvântul rostit cu acest prilej, Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a felicitat toate formaţiile corale, împreună cu dirijorii, lor pentru atmosfera înălţătoare pe care au creat-o în această seară muzicală, de la suavele glasuri ale copilaşilor, la timidele voci ale celor care s-au prezentat pentru întâia oară în faţa unui public şi într-un spaţiu sacru, al Catedralei, şi până la vocile consacrate, pregătite şi exersate de multă vreme, exprimându-şi bucuria permanentizării acestui festival, care a progresat, de la un an la altul, aducând multă mângâiere şi bucurie duhovnicească.

La eveniment au participat preoţi din eparhie, numeroşi credincioşi, părinţi, elevi, profesori de religie şi alte cadre didactice de la şcolile din judeţul Bihor.

Menţionăm că Festivalul coral de Rusalii din Eparhia Oradiei a debutat, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Chiriarhul Oradiei, în anul 2009, aflându-se la a şasea ediţie.