Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Festival de colinde și tradiții creștine la Aleșd

Festival de colinde și tradiții creștine la Aleșd

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, frumoasa biserică ortodoxă cu hramul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din orașul Aleșd, Eparhia Oradiei, a fost gazdă primitoare pentru cei 450 colindători, dintre care 280 de copii, în cadrul ediției a opta a Festivalului de colinde și tradiții ce se desfășoară aici.

 Un cadru binecuvântat în care bucuria apropierii de marea sărbătoare a Nașterii Domnului a încălzit sufletele celor peste 200 de credincioși prezenți, un auditoriu ales din Aleșd. Tradiționalele colinde scoase din lada de zestre, moștenită de la străbuni, ne-a condus imaginar spre izvoare, spre rădăcinile din care ne-am plămădit ca popor creștin.

Glasurile cristaline și inocente ale micilor colindători, îmbrăcați în frumoase straie de sărbătoare, unele foarte vechi, moștenite de la bunici și străbunici, au întregit imaginea marii sărbători pe care o cinstesc și o evocă prin colind. Colindele sunt cântece de leagăn aduse Pruncului Iisus, ca semn de cinstire și închinare. De aproape douăzeci de veacuri simfonia divină a cetelor îngerești, ce au vestit Nașterea Domnului, însoțită de cântarea păstorilor, se reactualizează în fiecare an de colindătorii de toate vârstele, care, în liniștea nopții din ajunul Crăciunului, merg din casă-n casă, vestind Nașterea Domnului Iisus Hristos.

Sub aceste auspicii s-a desfășurat emoționantul festival al colindelor și tradițiilor creștine, primul din Bihor, care deschide un șir de manifestări de acest gen ce premerg Crăciunului.

Cuvântul de deschidere și rugăciunea „Tatăl Nostru” au fost rostite de preotul paroh Ovidiu Bocșan, principalul organizator și gazdă a festivalului. Binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a fost transmisă de părintele Dragomir Balotă, secretar la Protopopiatul Oradea.

Festivalul a debutat cu corul „Glasul Credinței” al bisericii gazdă, dirijat de Prof. Matei Șunea, după care Nicoleta Ștef, prezentatoarea evenimentului, a menționat ordinea evoluției grupurile de colindători.

La secțiunea Copii au colindat: 3 grupuri de preșcolari de la Grădinița Holcim din Aleșd, instruiți și conduși de doamnele educatoare: Ioana Gherlea, Delia Pipa, Ancuța Pavăl, Daniela Gavrilă, Florina Vaida și Dorina Pușcău. Au urmat  grupurile de colindători de la Fundația „Copiii Dragostei”, de la parohia din Lugașul de Sus, condus de părintele Valentin Borbel,  de la Școala Gimnazială din Călățea, de la Liceul Teoretic „Constantin Șerban” din Aleșd, de la parohia Subpiatră, condus de părintele Lucian Crișan, de la parohia Groși, condus de părintele Călin Ioniță, de la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman”, Grupul de copii din Tilecuș, coordonat de prof. Maria Ardelean, un Grup de tineri din Roșia, grupul parohiei Peștiș, condus de părintele Alexandru Bădilă, grupul „Moșuț junior” din Vadu Crișului, coordonator prof. Liana Boț, grupul Școlii Gimnaziale din Bulz, cel al Școlii gimnaziale din Luncșoara și cel al școlii gimnaziale din Peștiș.

Toți colindătorii au primit după tradiție pachete din care n-au lipsit merele și nucile precum și multe dulciuri, împreună cu diplome de participare. Au fost acordate diplome din partea  Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.): pentru cea mai bună voce solistei Ina Rus și pentru cea mai veche și tradițională colindă Grupului de copii de la Biserica din Groși. Diplomele însoțite de cadouri au fost înmânate de doamna prof. Alina Buzle.

La secțiunea Adulți au colindat grupurile: parohiei Vârciorog, preot Dan Gherman, al parohiei Bratca, preot Radu Marian, „Dubașii din Hotar”, grupul din Măgești. Au onorat cu prezența grupul semi-profesionist din comuna Bucea, județul Cluj, coordonator preot Mircea Dejeu, dar și grupul „Craii Măgurii”, care are în componența sa generații cuprinse între 25 și 75 de ani.

Alături de grupurile folclorice, au ridicat valoarea festivalului câteva voci de excepție ale melosului bihorean: Corina Lele Ionescu, Radu Ile, Nicoleta Ștef și tânăra vedetă Ina Rus din Pădurea Neagră, câștigătoarea Marelui Trofeu de la Festivalul „Mamaia Copiilor” din acest an.

 După patru ore de desfătare spirituală, a colindat cunoscutul Grup de colindători din Borod, coordonator Nicu Venter, care în încheierea repertoriului său și al festivalului a colindat împreună cu publicul din sală colindele bine cunoscute de toată lumea: O, ce veste minunată și Trei Păstori.  Meritul pentru reușita  festivalului revine în primul rând preotului paroh Ovidiu Bocșan și prof. Nicolae Răcuciu, în parteneriat cu CJCPCT Bihor, Primăria orașului Aleșd și nu în ultimul rând sponsorilor: Claudia Filip, Dan Corb, Adi Luca, Cristi Ardelean și Ionuț Dragodan.