Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Festival de pricesne în Oradea

Festival de pricesne în Oradea

 

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în ziua de luni, 27 martie 2017, în biserica cei are ca ocrotitori pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon și Sfântul Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului din cadrul Centrului Ortodox Vasiliada al parohiei Oradea-Velența I, s-a desfășurat  ediția a II-a a Festivalului de pricesne „La umbra Crucii Tale”, organizat de către Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor și Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, cu prilejul manifestărilor dedicate Anului omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.

Festivalul are ca obiectiv consolidarea parteneriatului Școală-Biserică-Familie prin identificarea, promovarea și conservarea patrimoniului spiritual local.

S-au înscris și au evoluat în această etapă 11 grupuri din cuprinsul Protopopiatului Oradea, constituite din elevi de la toate ciclurile de învățământ. Repertoriul a cuprins câte două pricesne cu tematică specifică acestei perioade a Sfântului și Marelui Post.

Grupurile vocale au fost coordonate de un cadru didactic și preotul din parohia de care aparține unitatea de învățământ.

La evenimentul din acest an au luat parte, din partea Inspectoratului Școlar Județean: Doamna Prof. Codruța Maria Bogdan, inspector școlar general adjunct, Doamna Prof. Daniela Sopota, inspector școlar pentru activitatea permanentă, Pr. Prof. Florin Negruțiu, inspector școlar pentru disciplina religie; din partea Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei: Părintele Prof. Radu Valer Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul și Părintele Simion Goga, inspector pentru cateheză parohială; din partea Asociației Părinți pentru Ora de Religie, Filiala Bihor: domnul președinte Sorin Curilă, alături de doamnele Alina Bonchiș și Cristina Antik, membre în comitetul director; din partea Asociației Femeilor Ortodoxe din Episcopia Oradiei, doamna președinte Viorica Cherteș.

În cuvântul de deschidere după rostirea rugăciunii „Tatăl nostru”, Părintele Simion Goga a evidențiat importanța festivalului de pricesne în consolidarea parteneriatului dintre Școală, Biserică și Familie, precum și contribuția acestuia la identificarea, promovarea și conservarea patrimoniului spiritual local. Cu acestă ocazie, a mulțumit celor implicați în organizarea evenimentului, cadrelor didactice, preoților, elevilor și familiilor acestora, gazdelor festivalului, aducând cuvânt de binecuvântare, apreciere, felicitare și mulțumire din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.

În debutul festivalului a evoluat grupul vocal al Liceului de Arte Oradea, după care au interpretat pricesne celelalte 10 grupuri: Școala Gimnazială „Puiu Sever” Ineu, structura Școala Gimnazială Husasău de Criș, Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea, Școala Gimnazială Nojorid, structura Școala Gimnazială Livada, Școala Gimnazială Chijic, structura Școala Gimnazială Bucuroaia, Liceul Teoretic 1Onisifor Ghibu” Oradea, Școala Gimnazială Hidișelu de Sus, Școala Gimnazială Săcădat, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea, Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea. 

Doamna Codruța Bogdan a adresat un cuvânt de apreciere din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor ca partener al acestui eveniment, tuturor celor implicați în organizarea festivalului, profesorilor și cadrelor didactice, părinților slujitori și a evidențiat impactul educațional și spiritual al unei astfel  de manifestări  asupra elevilor și părinților acestora.

Îmbrăcați în costume populare, elevii participnați, de la cei mai mici, până la cei mai mari, au fost asemănați de părintele paroh Roman Pintea cu cetele de îngeri. În cuvântul de mulțumire, părintele a adus mulțimiri Presfințitului Părinte Sofronie pentru inițiativa și binecuvântarea acestei manifestări, dar și pentru onoarea oferită Centrului Ortodox din cadrul Fundației Consistoria „Efrem Banianin” din Oradea de a găzdui această etapă a festivalului care a creat multă emoție și a dus multă bucurie credincioșilor și tuturor participanților. În acest context, părintele a lansat invitația de a se organiza în cadrul centrului și alte manifestări cu caracter cultural-educațional-religios, după ce în vara anului 2016 centrul a fost gazda școlii de vară din Eparhia Oradiei. 

Seara s-a încheiat cu o frumoasă priceasnă interpretată de domnișoara Lavinia Chifor, care a avut rolul de moderator al festivalului, și cu acordarea unor diplome speciale Doamnei Prof. Codruța Maria Bogdan, inspector școlar general adjunct, Doamnei Prof.  Daniela Sopota,  inspector școlar, respectiv gazdelor Pr. Roman Pintea, Pr. Cosmin Pintea și Pr. Alin Berce.

Gazdele au apreciat efortul participanților, care au fost invitați la o binemeritată gustare dulce de post. 

Adunați împreună în cânt și rugăciune preoți slujitori, dascăli, elevi și părinți deopotrivă au dat încă o mărturie a credinței și au evidențiat importanța orei de religie în spațiul școlar, a conlucrării tuturor factorilor educaționali în societatea contemporană.