Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Festival de pricesne la Aleșd

Festival de pricesne la Aleșd

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în ziua de 5 aprilie 2017, în biserica cu hramul ,,Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din orașul bihorean Aleșd, s-a desfășurat ediția a II-a a Festivalului de pricesne „La umbra Crucii Tale”, organizat de către Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor și Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, la care au participat peste 300 de elevi.

După cuvântul de bun venit adresat copiiilor și însoțitorilor, părintele paroh Ovidiu Bocșan a salutat prezența Părintelui Dorel Octavian Rus, protopopul Oradiei și a Doamnei Prof. Daniela Sopotă, inspector școlar.

Corul „Glasul Credinței” al bisericii gazdă, dirijat de Domnul Prof. Matei Șunea a avut onoarea să deschidă festivalul cu rugăciunea cântată „Tatăl Nostru”. Despre pricesne și rolul lor a vorbit talentata solistă și prezentatoare a festivalului, Nicoleta Ștef: „Pricesnele, spre satisfacția și împlinirea celor care iubesc muzica religioasă și se desăvârșesc spiritual, au un conținut tematic variat, canalizat în special pe comportamentul moral -  creștin, rugăciune de iertare, mulțumire și laudă la adresa lui Dumnezeu, devenite parte a repertoriului și respectului multor artiști populari consacrați, care depun eforturi considerabile pentru culegerea, adaptarea și păstrarea lor. Este imposibil să nu le îndrăgești. Fiecare dintre noi încercăm să ne ridicăm din punct de vedere duhovnicesc, în această perioadă premergătoare Sfintelor Paști.”

Timp de trei ore, pe soleea bisericii s-au perindat grupuri de copii, de la preșcolari la liceeni. Îmbrăcați în frumoase costume populare tradiționale, în semn de respect pentru eveniment și conținutul său, copiii și tinerii participanți au cântat frumoase și melodioase pricesne, expresii ale simțământului sufletului creștinesc. Pregătiți și îndrumați de preoți și cadre didactice, cu vocile lor cristaline au trezit în sufletele celor prezenți sentimente de iubire și recunoștință față de Tatăl ceresc. Au cântat și încântat grupurile: Grădinița Holcim, coordonator Ancuța Tunduc; Parohia Subpiatră, coordonator Pr. Lucian Crișan și Prof. Crina Puie; Școala Bulz, coordonator Prof. Olimpia Dumiter și Prof. Daniela Lasc; Fundația „Copiii Dragostei”, coordonator Dinu Toșe; Parohia Lugașu de Sus, coordonator Prof. Gabriela Nicoară; Parohia Bratca, coordonator Pr. Radu Marian și Prof. Dana Mocanu; Liceul teoretic „Constantin Șerban” Aleșd, coordonator Prof. Felicia Lele; Colegiul Tehnic „Alexandru Roman”, coordonator Prof. Livia Irimescu; Parohia Ortiteag, coordonator Maria Ștefan; Parohia Peștiș, coordonator Pr. Alexandru Bădilă. Au încântat publicul cu vocile lor soliștii: Adelina Teușdea din Lugașu de Sus; Mădălina Ilea din Lugașu de Jos, Radu Ile din Lugașu de Jos, Mădălina Macovei de la Liceul Teoretic „Constantin Șerban” Aleșd și Nicoleta Ștef.

În încheierea festivalului, părintele protopop Dorel Octavian Rus, în cuvântul său, a accentuat frumusețea și valoarea pricesnelor, atât prin melos, cât mai ales prin cuvintele care le alcătuiesc, care sunt adevărate rugăciuni adresate Părintelui ceresc. De asemenea, părintele protopop a transmis binecuvântarea arhierească a Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, dimpreună cu felicitările adresate elevilor, cadrelor didactice și preoților participanți la festival.