Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Festival gastronomic cu mâncăruri de post

Festival gastronomic cu mâncăruri de post

La iniţiativa şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.), în colaborare cu Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Oradea şi cu Grupul Şcolar „Ioan Bococi” din Oradea, a organizat, joi, 13 decembrie 2012, în sala festivă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Oradea, prima ediţie a Festivalului gastronomic cu mâncăruri de post.

Evenimentul a fost dedicat cadrelor didactice şi elevilor, deopotrivă. La festival a participat, ca invitat special, doamna Maria Bondici de la Restaurantul Oradea.

Festivitatea a fost deschisă de doamna profesoară Maria Oniţa, directorul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, în calitate de gazdă, care a mulţumit Chiarhului Oradiei pentru binecuvântarea şi sprijinul oferit pentru ca acest eveniment să fie organizat la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”. Apoi, aceasta a vorbit despre importanţa orelor de religie în învăţământul de stat: „Suntem o şcoală multiculturală, în care ora de religie, prin locul ei în curriculum obligatoriu, contribuie la pregătirea absolvenţilor ca cetăţeni onorabili şi, în acelaşi timp, buni creştini. Catedra de Religie are un rol deosebit în formarea elevilor noştri ca oameni adevăraţi, cu credinţă în Dumnezeu, iar orele de religie sunt la fel de importante ca toate celelalte cursuri. Noi considerăm foarte importantă această disciplină în formarea noii generaţii, deoarece absolventul de liceu se va forma ca un om bun, un om credincios, un bun cetăţean, iubitor de neam şi ţară, transformându-şi propria viaţă în faptă creştinească, respectând omul şi valorile umanităţii, iubitor de cultură şi tradiţie românească”.

Doamna Viorica Cherteş, preşedinte al A.F.O.R.E.O., a prezentat pe toţi cei implicaţi în organizarea festivalului gastronomic, aducând mulţumiri Preasfinţitului Părinte Sofronie pentru iniţiativă şi binecuvântare.

Prezent la eveniment, părintele Radu Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul al Episcopiei Oradiei, a transmis mesajul de binecuvântare al Preasfinţitului Părinte Sofronie şi le-a  felicitat pe doamnele de la A.F.O.R.E.O. pentru organizarea acestui festival, mulţumind, în mod special, tinerilor elevi care au dat curs acestei invitaţii şi au contribuit activ la reuşita evenimentului.

Doamnele ortodoxe prezente şi elevii celor două licee au încântat vizitatorii cu diverse preparate de post dar şi din peşte, având în vedere că ziua de joi, 13 decembrie 2012, a fost cu dezlegare la peşte. Dintre ofertele culinare amintim: platou asortat cu aperitive de post, peşte la cuptor cu legume, salată de icre, salată de ton, salată orientală, zacuscă de peşte, dovleac la cuptor, prăjituri cu nucă de cocos şi miere, cozonaci, şi multe altele. Toţi cei prezenţi au degustat din bucate, dar nu au putut afla secretele preparării exponatelor culinare.

În cadrul evenimentului, elevii din clasa pregătitoare şi liceenii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” au susţinut un frumos concert de colinde. De asemenea, doamna profesoară Maria Matei şi eleva Alina Vidican au încântat auditoriul cu frumoasele colinde tradiţionale din Bihor.

Festivalul face parte din evenimentele organizate de A.F.O.R.E.O., cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie al Oradiei, în perioada premergătoare marelui praznic al Naşterii Domnului.