Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Festivalul de Pricesne „La umbra Crucii Tale” Ediția a II-a, în Protopopiatul Tinca

Festivalul de Pricesne „La umbra Crucii Tale” Ediția a II-a, în Protopopiatul Tinca

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Protopopiatul Ortodox Român Tinca, Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor și Asociația Femeilor Ortodoxe din Episcopia Oradiei a organizat și anul acesta - 2017, festivalul de pricesne „La umbra Crucii Tale” – ediția a doua.

Astfel, în ziua de 28 martie s-a desfășurat acest festival la care au fost invitați să participe grupuri de elevi din toate unitățile școlare din cuprinsul Protopopiatului Ortodox Tinca. Căminul cultural din localitatea Tinca a fost locația gazdă pentru cei aproximativ 400 de participanți: preoți, profesori, părinți și elevi.

La frumosul eveniment au luat parte, din partea Inspectoratului Școlar Județean: Preacucernicul Părinte Profesor Florin Negruțiu, inspector școlar de Religie; din partea Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei: Preacucernicul Părinte Protoiereu Profesor Radu Valer Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul și director al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea și preacucernicul părinte Simion Goga, inspector pentru cateheză parohială; din partea Asociației Părinți pentru Ora de Religie, Filiala Bihor: domnul președinte Sorin Curilă, alături de doamna Mihaela Coste, președintă APOR Salonta; din partea Asociației Femeilor Ortodoxe din Episcopia Oradiei, doamna președinte Viorica Cherteș.

După ce s-a rostit în comun rugăciunea „Tatăl nostru”, Preacucernicul Părinte Călin Ovidiu Popa, secretar al Protopopiatului Tinca, în calitate de prezentator al festivalului, în numele organizatorilor, a adresat tuturor căldurosul salut „Bine ați venit”. De asemenea, în deschiderea evenimentului, Preacucernicului Părinte Vasile Popa, protopop al Protopopiatului Ortodox Tinca, în cuvântul său, a mulțumit tuturor preoților, profesorilor de religie, părinților și copiilor participanți pentru jertfă și osteneală și i-a felicitat pe toți pentru frumoasa conlucrare Biserică-Școală-Familie ce are loc în parohiile Protopopiatului Tinca.

În debutul festivalului, ca un element surpriză și plin de emoție, corul preoților din Protopopiatul Tinca a interpretat cântările: „Apărătoare Doamnă”, „Doamne al puterilor” și „Pe Tine Doamne Te slăvesc”.

          Apoi, prezentatorul a anunțat faptul că la festival s-au înscris 21 de grupuri corale, cuprinzând în total un număr de peste 250 de elevi de la unitățile de învățământ gimnazial și liceal din parohiile Protopopiatului Tinca, după cum urmează:

 

  1. Grupul elevilor de la Școala Gimnazială Avram Iancu, îndrumați de rapsodul Sandu Condoroș și Părintele paroh Nicolae Sabău;
  2. Grupul elevilor de la Școala Gimnazială Batăr, îndrumați de Profesor Daniel Ardelean și Părintele paroh Ioan Trif;
  3. Grupul elevilor de la Parohia Brătești, coordonați de Părintele paroh Emanuel Juncu;
  4. Grupul elevilor de la Parohia Călacea, coordonați de Părintele paroh Radu Petru Crișan;
  5. Grupul elevilor de la Școala Gimnazială Căpâlna, îndrumați de Profesor Delia Borza și Părintele paroh Vasile Dobra;
  6. Grupul elevilor de la Școala Gimnazială Ciumeghiu, îndrumați de Profesor Dana Butișcă și Părintele paroh Florin Marius Buștea;
  7. Grupul elevilor de la Parohia Gepiș, coordonați de Părintele paroh Dan Marcel Iluța;
  8. Grupul elevilor de la Parohia Gepiu, coordonați de Părintele paroh Călin Ovidiu Popa;
  9. Grupul elevilor de la Școala Gimnazială Ghiorac, îndrumați de Profesor Ion Ianoș și Părintele paroh Remus Iga;
  10. Grupul elevilor de la Parohia Girișul Negru, coordonați de Părintele paroh Florin Voropciuc;
  11. Grupul elevilor de la Parohia Gurbediu, coordonați de Părintele paroh Florentin Emanuel Dagău și doamna Florica Ispergel;
  12. Grupul elevilor de la Școala Gimnazială Husasău de Tinca, îndrumați de Profesor Maria Bronț;
  13. Grupul elevilor de la Parohia Petid, coordonați de Părinte paroh Ioan Timp;
  14. Grupul elevilor de la Parohia Râpa, coordonați de Părintele paroh Cristian Doru Avram;
  15. Grupul elevilor de la Parohia Săldăbagiu Mic, coordonați de Părintele paroh Ioan Tirpe și doamna Marcela Zbârcea;
  16. Grupul elevilor de la Liceul Tehnologic Nr. 1 – Salonta, îndrumați de Pr. Prof. Florin Marius Buștea și Părintele paroh Marian Nicolae;
  17. Grupul elevilor de la Colegiul Național „Teodor Neș” – Salonta, îndrumați de Profesor Ciprian Ilieș și Părintele paroh Paroh Mircea Vinter;
  18. Grupul elevilor de la Școala Gimnazială Sînicolau Român, îndrumați de doamna director Tanța Strugar, Diac. Prof. Virgil Socolan și Părintele paroh Simion Goga;
  19. Grupul elevilor de la Parohia Tăut, îndrumați de Profesor Daniel Ardelean și Părintele paroh Petru Pavel Pele;
  20. Grupul elevilor de la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” – Tinca, îndrumați de Profesor Marioara Balogh și Părintele paroh Mihai Ninel Iancu;
  21. Grupul elevilor de la Școala Gimnazială „Nestor Porumb” Tulca, îndrumați de Profesor Gabriela Buda și Părintele paroh Dorin Buda.

 

          După ce grupurile de elevi au cântat frumoasele pricesne, eleva Delia Pop de la Liceul teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca a interpretat priceasna „Nu-i Iuda singur vinovat”, iar talentata și cunoscuta interpretă de muzică populară Lavinia Chifor a cântat priceasna „Mamă dulce, mama mea”.

          Grupurilor corale li s-au oferit diplome de participare din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor și a Episcopiei Oradiei, iar fiecare elev a primit din partea organizatorilor câte o carte de rugăciuni și o icoană.

De asemenea, președinții APOR Bihor și AFOREO au oferit diplome de onoare organizatorilor și tuturor celor care și-au adus aportul pentru buna organizare a festivalului. Astfel, au primit diplome: domnul primar al comunei Tinca, Ing. Teodor Coste, care a pus la dispoziție eleganta și generoasa locație a festivalului, doamna director a Liceului Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca, Florica Martin, Părintele Vasile Popa, protopopul Tincăi, Părintele Călin Ovidiu Popa, secretar protopopesc și Părintele Mihai Ninel Iancu, paroh la Tinca.

Părintele consilier Radu Valer Rus a transmis un cuvânt de binecuvântare din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei și i-a felicitat pe toți cei care s-au ostenit cu organizarea frumosului eveniment. Apoi, Părintele Florin Negruțiu, inspector școlar de religie în cadrul ISJ Bihor, a apreciat frumoasa și rodnica colaborarea dintre cadrele didactice și preoții parohi din cadrul Protopopiatului Tinca și i-a felicitat pe toți cei implicați în derularea festivalului.

La final, toți cei prezenți: preoți, profesori, părinți și copii au fost cântat în cor cântarea „Cu noi este Dumnezeu”. Apoi toți elevii au fost invitați la o mică gustare de post, special pregătită pentru ei de către organizatori.