Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Festivalul Nașterea Domnului – Dar de Crăciun al copiilor cu nevoi speciale

Festivalul Nașterea Domnului – Dar de Crăciun al copiilor cu nevoi speciale

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, miercuri, 9 decembrie 2015, în sala de Festivități a Palatului Copiilor din Oradea s-a desfășurat Festivalul Internațional cultural-religios Nașterea Domnului – Dar de Crăciun, ajuns la cea de-a VIII-a ediție.

A devenit o tradiție, ca în fiecare an, în luna decembrie, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Orizont Oradea, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Palatul Copiilor Oradea și Teatrul Arcadia, să organizeze o manifestare de mare amploare în care peste 400 de copii și elevi de la centre școlare pentru educație incluzivă, școli gimnaziale și licee, să se exprime prin muzică și dans vestind Nașterea Domnului

Așa cum Dumnezeu L-a oferit pe Fiul Său în dar întregii omeniri din iubire, tot așa și copiii cu cerințe educative speciale doresc să ofere de Crăciun un cadou celor din jur sub sloganul  „Dizabilitatea noastră nu este o boală ci o altă variantă a vieții dăruită nouă de către Bunul Dumnezeu”. În același timp, se urmărește sensibilizarea autorităților și a cetățenilor față de persoanele cu nevoi speciale.

Prin organizarea acestui festival se oferă elevilor cu dizabilități din întreaga țară, dar și din străinătate, posibilitatea de a se exprima, de a-și înfrânge timiditatea, de a urca pe scenă, de a-și expune munca realizată cu multă dragoste și migală.

Festivalul s-a desfășurat pe patru secțiuni: teatru, muzică/dans, DVD, obiecte decorative. Primele trei secțiuni urmăresc să-i arate copilului că, pe lângă frumosul din afara noastră, există și frumosul din noi înșine, ca o răsfrângere a dumnezeirii din fiecare om și care poate fi exprimat prin aceste forme.

Ultima secțiune, expoziția cu obiecte decorative, le oferă posibilitatea de a se apropia de Dumnezeu prin propriile lor creații, realizate cu priceperea pe care o au, dar mai ales cu iubirea exteriorizată, față de toți semenii și față de Creator.

Prestațiile și lucrările elevilor au fost evaluate de juriu din care au făcut parte: Prof. Dan Peter, Prof. Ileana Varga, Prof. Ervin Călinescu, Pr. Nicolae Pop, vicar eparhial în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, Pr. Prof. Florin Negruțiu, Prof. Daniela Duma, Prof. Alina Vese, Prof. Simina Hinț.

Munca depusă de cadrele didactice în pregătirea acestor copii și elevi nu este ușoară, dar făcând acest lucru demonstrează că le pasă de ei și de nevoile lor, îi ajută să fie mai buni și să treacă mai ușor peste problemele pe care le au, oferindu-le exemplul lor personal, manifestând alături de ei prin fapte, credința, tratându-i ca pe niște parteneri în actul educațional și în afara acestuia.