Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Festivitate de absolvire la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea

Festivitate de absolvire la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea

Pr. Lect. Univ. Dr. Doru Fer

 

Absolvenţii celei de a XXV-a promoţii a Facultății de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman, din cadrul Universității din Oradea, şi-au încheiat parcursul studiilor universitare de licenţă participând la emoționanta festivitate a tradiționalului curs festiv, desfăşurat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în ziua de luni, 3 iunie 2019.

 Festivitatea a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii în paraclisul Sfântul Teodor Studitul al facultăţii, urmată de slujba de Te Deum, momente de comuniune liturgică la care au fost părtași Pr. Prof. Univ. Dr. Dumitru Megheșan, decanul facultății, Pr. Conf. Univ. Dr. Viorel Popa, director de departament, cadrele didactice, studenții absolvenți ai programului de studii, Teologie Ortodoxă Pastorală, alături de invitații acestora.

A urmat partea a doua a programului dedicat cursului festiv, desfășurat în Aula Magna a Universităţii, în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a Domnului Prof. Univ. Dr. Sorin Curilă, Președintele Senatului și a altor invitați.  

Debutul părții a doua a cursului festiv a fost marcat de intonarea imnului academic Gaudeamus Igitur, Troparul Învierii, Rugăciunea Tatăl nostru și binecuvântarea Ierarhului, moderatorii festivităţii, Pr. Conf. Univ. Dr. Mihai Brie și Pr. Lect. Univ. Dr. Ionel Chira, coordonatorii anului IV, adresând invitaţilor cuvânt de bun venit.

 În mesajul transmis absolvenților, Chiriarhul Oradiei a remarcat faptul că „acest moment festiv este încărcat de emoție, dar în același timp este înveșmântat și în haina frumoasă a absolvirii. Aceste clipe vă onorează, însă, în același timp, vă și obligă, aceasta deoarece toți cei prezenți au investit în dumneavoastră încredere”.

În acelaşi context, Preasfinția Sa a transmis tinerilor absolvenți să aibă curaj, putere și entuziasm, aspecte necesare în sublima misiune de slujire a Bisericii, misiune care implică o imensă responsabilitate, într-o societate contemporană secularizată și laicizată, care caută să îl orienteze pe om mai mult spre lumea de aici decât spre lumea spirituală. În faţa unor astfel de provocări, absolvenţii, viitorii mărturisitori și propovăduitori ai cuvântului lui Dumnezeu, sunt chemaţi să dea dovadă de curaj sfânt în lucrarea de apostolat ce le va fi încredinţată, asimilându-se, astfel, imperativului de a fi lumină a lumii.

În continuarea programului, au fost transmise mesajele de felicitare din partea conducerii Universității orădene, după care Părintele decan Dumitru Megheşan a ținut ultimul curs studenților anului IV, precizând că, pentru absolvenţi ziua aceasta va rămâne o zi deosebită, care se înscrie în șiragul de mărgăritare din parcursul vieții lor, la care ei se vor raporta în timp, îndemnându-i totodată să rămână uniți în dragostea lui Dumnezeu și să fie călăuziți în viață de bunul-simț.

Ceremonia a continuat cu prezentarea corpului didactic al facultății de teologie, strigarea pentru ultima dată a catalogului și înmânarea de diplome fiecărui absolvent, precum și predarea cheii succesului studenților anului III.

La fel ca în fiecare an, Preasfințitul Părinte Sofronie a oferit premii speciale absolvenților care s-au remarcat pe parcursul celor patru ani în diferite domenii de activitate și de studiu. Premiile au constat în cărți și reviste apărute la editura Episcop Nicolae Popovici a Episcopiei Oradiei.