Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Festivitate de absolvire pentru a șaptea promoție a Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Festivitate de absolvire pentru a șaptea promoție a Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Promoția 2012-2016 a Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, și-a încheiat joi, 2 iunie, în mod festiv cursurile.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Chiriarhul Oradiei, programul dedicat acestui eveniment a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii, urmată de slujba de Te-Deum, de către părinții profesori, în Paraclisul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana” din clădirea istorică a vechii Academii de Teologie Ortodoxe din Oradea, de pe str. Republicii, nr.48.

Alături de absolvenții care au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, au mai participat părinții și invitații acestora, precum și ceilalți colegi din clasele mai mici, împreună cu cadrele didactice. La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Profesor Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul din cadrul Episcopiei Oradiei și director al Liceului Ortodox, a mulțumit lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra absolvenților pe parcursul celor patru ani de studii și le-a urat mult succes la examenele care îi așteaptă.

Programul pentru absolvenți și pentru părinții acestora a continuat în sala de clasă, unde s-a strigat pentru ultima oară catalogul și s-au depănat împreună amintiri și momente frumoase petrecute împreună timp de patru ani.

La auzul ultimului sunet de clopoțel, absolvenții s-au îndreptat spre sala festivă, cântând tradiționalul imn „Gaudeamus igitur”, unde au fost primiți de către Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei și de către colegii din clasele mai mici, împreună cu cadrele didactice și alți invitați.

După intonarea imnului național și a troparului Învierii, Părintele director Radu Rusa oferit cuvântul Preasfințitului Părinte Sofronie, care a rostit un cuvânt de binecuvântare și de prețuire pentru tinerii absolvenți.

Vă doresc să rămâneți așa cum v-am văzut și v-am cunoscut în acești ani, frumoși și puri. Să rămâneți oameni demni, echilibrați și veți avea mult succes în viața voastră.

Există cinci puncte ale unui program duhovnicesc care vă vor ajuta să vă mențineți echilibrul în propria viață și, în același timp, să fiți puncte de echilibru pentru cei din jur: oxigen, glicogen, somn, păstrează-ți hormonii și concepție de viață creștină, pe care Părintele Arsenie Boca le recomanda tinerilor. Profitați de toate ocaziile pentru a face mișcare în aer liber, pentru că este izvor de sănătate pentru organism. Glicogenul este forma de depozitare a glucozei în ficat, de unde este folosit de sistemul nervos central. Aceasta înseamnă alimentație rațională. Nu faceți abuz, aveți grijă ce mâncați și mâncați sănătos. Nu vă pierdeți nopțile și nu vă irosiți timpul. Nu stați în petreceri și în chefuri, care nu aduc decât oboseală. Nu învățați numai în ajunul examenelor, ci tot timpul ca să se stocheze informațiile, altfel nu veți ține minte nimic.

Somnul este util, reconfortant, pentru că în timpul somnului, sistemul nervos central se reface. Este foarte important, mai ales la tinerețe, să vă controlați și să vă înfrânați. Să nu vă lăsați pradă desfrâului pentru că vă epuizează. Orice ar spune lumea, astupați-vă urechile, așa cum a cerut Ulise marinarilor săi, să-i astupe urechile cu ceară și să-l lege de catarg, pentru a nu asculta cântecele ademenitoare ale sirenelor.

Concepția de viață creștină înseamnă să nu urăști pe nimeni. Să fii bun și să nu fii rău. Creștinismul este singura religie care propovăduiește iubirea aproapelui până la extrem, inclusiv iubirea vrăjmașilor, a dușmanilor. Să nu urâți pe nimeni, să nu judecați pe nimeni. Să faceți ceea ce și Hristos ar face în locul vostru. Dacă le aveți pe toate în vedere și le aplicați în viața voastră, veți avea o viață frumoasă și binecuvântată. Nu faceți nici un compromis, puneți-vă nădejdea în Dumnezeu și mergeți înainte cu El.”

Din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Părintele Florin Negruțiu, Inspector pentru Religie, a adresat cuvinte de apreciere la adresa conducerii școlii, a cadrelor didactice și a absolvenților scoțând în evidență numeroasele rezultate ale elevilor, care au reprezentat în mod onorant această școală la olimpiade și la alte concursuri locale și naționale.

Doamna profesor Ligia Mirișan, Directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea a adresat cuvinte de apreciere și de felicitare la adresa absolvenților, în timp ce doamna Florica Cherteș, președintele AFOREO și-a exprimat mulțumirea pentru frumoasa colaborare dintre absolvenții Liceului Ortodox și Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Eparhia Oradiei, în cadrul numeroaselor proiecte pe care le-au derulat împreună pe parcursul celor patru ani de liceu.

Șeful de promoție, absolventul Andi Constantin Bacter a adresat un cuvânt de mulțumire și de apreciere la adresa Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei și a dascălilor, amintind  experiențele frumoase prin care au trecut absolvenții pe parcursul anilor de liceu.

A urmat momentul predării tradiționalei chei a succesului de către absolvenți, colegilor din clasa a XI-a, după care reprezentantul clasei a XI-a, elevul George Sabău, le-a mulțumit colegilor mai mari pentru ajutorul și experiența împărtășită împreună, urându-le succes mai departe la examenele care îi așteaptă.

Ca în fiecare an, Preasfințitul Părinte Sofronie, Chiriarhul Oradiei a oferit cu multă generozitate premii speciale pentru absolvenții care s-au remarcat pe tot parcursul anilor de liceu în diferite domenii de activitate și de studiu.

Astfel, Premiul „Dumitru Stăniloae”, pentru cel mai bun rezultat la învățătură pe tot parcursul anilor de studiu, i-a revenit șefului de promoție Andi Bacter, în timp ce Premiul „Episcop Dr. Nicolae Popovici”, pentru conduită morală ireproșabilă, i-a fost acordat absolventului Andrei Balint. Pentru participare și implicare activă în viața liturgică, absolventul Octavian Leucuța a primit Premiul „Episcop Dr. Vasile Coman”, iar Andi Bacter a mai primit încă un premiu „Episcop Dr. Andrei Magier”, pentru Dogmatică și Studii biblice. Absolventului George Șandro i-a revenit Premiul „Sfântul Vasile cel Mare”, pentru Patrologie, iar Ioan Covaci a primit Premiul „Episcop Roman Ciorogariu”, pentru rezultate deosebite la disciplina Istorie bisericească. Premiul „Diacon Nicolae Firu”, pentru Muzică bisericească, a fost acordat absolventului Sebastian Balaj, iar pentru implicare în activități culturale, Adriana Ardelean a primit Premiul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Ultimul premiu, „Sfântul Arhidiacon Ștefan” i-a revenit absolventului Darius Lascău, pentru implicare în activități filantropice.

Premiile au constat în cărți și reviste cu conținut teologic, apărute la Editura Basilica a Patriarhiei Române și la Editura „Episcop Nicolae Popovici” a Episcopiei Oradiei.

La final, doamna profesor Ramona Urdea, diriginta clasei, a făcut premierea absolvenților care s-au remarcat prin rezultate deosebite la învățătură și purtare pe parcursul clasei a XII-a. Și aceștia au primit cărți cu conținut teologic, oferite de asemenea de către Preasfințitul Părinte Sofronie.

Promoția 2012-2016, este a șaptea promoție de absolvenți ai Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea și prima promoție care și-a desfășurat toți cei patru ani de cursuri în clădirea istorică a vechii Academii Ortodoxe de Teologie din Oradea.

Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea a luat ființă în anul 2007, cu binecuvântarea și la inițiativa Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei și acum își desfășoară activitatea pentru clasele de liceu, în clădirea istorică a vechii Academii Ortodoxe de Teologie din Oradea, de pe strada Republicii, nr. 48, în timp ce clasele primare și de gimnaziu își desfășoară activitatea pe strada Aluminei, nr. 88, iar Grădinița școlii este situată pe strada Republicii, nr. 41.