Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Inaugurarea slujirii liturgice în biserica ocrotită de Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț din Oradea-Nufărul I

Inaugurarea slujirii liturgice în biserica ocrotită de Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț din Oradea-Nufărul I

În ziua înainte-prăznuirii Schimbării la Față a Domnului, 5 august 2020, la pomenirea Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, dreptmăritori creștini din cartierul orădean Nufărul au întâmpinat cu multă bucurie pe Întâistătătorul Eparhiei Oradiei, Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie, care a vizitat enoria Oradea-Nufărul I, inaugurând slujirea liturgică, după 28 de ani de muncă asiduă și jertfă ctitoricească, în biserica de proporțiile unei catedrale ce îi are ca ocrotitori pe Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț şi Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei, sărbătorindu-se hramul principal al bisericii.

Ierarhul a săvârşit cea dintâi Sfântă Liturghie arhierească în biserica nouă, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși orădeni, după finalizarea lucrărilor din interiorul sfântului lăcaș, respectiv tencuirea și pregătirea pentru pictură, precum și montarea sistemului de încălzire centrală prin pardoseală, fiind amenajat spațiul pentru slujirea liturgică.

În cuvântul de învăţătură rostit după citirea pericopei evanghelice rânduite, Chiriarhul Oradiei a amintit principalele momente din viaţa Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, care a trăit aproape de timpurile noastre, fiind un model vrednic de urmat în viața pământească, deopotrivă pentru monahi și pentru credincioșii mireni.

Părintele Aurel Simion Goga, Protopopul Oradiei, Peştişului şi Aleşdului, în cuvântul de bun venit adresat Ierarhului, a menţionat importanta lucrare ctitoricească realizată în această parohie din municipiul Oradea, o adevărată cetate de apărare a credinţei dreptmăritoare.

La rândul său, Părintele paroh Liviu Ințe a ţinut să mulţumească Atotputernicului Dumnezeu pentru tot ajutorul oferit în aceşti 28 de ani de când, prin mila lui Dumnezeu, s-a ridicat biserica parohială cea nouă, chemând ajutorul Preasfintei Treimi pentru continuarea lucrărilor de înfrumusețare. Mulţumiri s-au adus în chip deosebit Ierarhului pentru grija părintească, dar şi bunilor credincioşi pentru dragostea cu care înconjoară biserica cea nouă la care sunt ctitori.

În cuvântul rostit la final, Preasfințitul Părinte Sofronie a felicitat pe actualul paroh Liviu Ințe și pe fostul paroh Mircea Câmpeanu, preot pensionar, dimpreună cu ceilalți preoți coslujitori, precum şi pe dreptmăritorii creştini din enoria Oradea-Nufărul I pentru frumoasa lucrare ctitoricească pe care au împlinit-o prin zidirea noii biserici, adresând îndemnul şi încurajarea de a continua, şi pe mai departe, efortul şi jertfa împodobirii și înfrumusețării noului sfânt lăcaş, spre slava lui Dumnezeu şi mântuirea tuturor binecredincioşilor din parohie.

 

*

 

După anul 1989 schimbările de regim au generat un aflux mai mare de credincioşi și în cartierul orădean Nufărul, iar vechea biserică de mici dimensiuni a devenit tot mai neîncăpătoare. În acest context, preotul paroh Mircea Câmpeanu şi consiliul parohial, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Episcop Vasile Coman al Oradiei, s-au adresat primăriei Municipiului Oradea în vederea obţinerii unui loc pentru construcţia unei noi biserici. Răspunsul a fost pozitiv, iar prin decizia numărul 780 din 11.09.1991 s-a dat aprobare pentru un loc de biserică.

Lucrările la noua biserică au început în luna august 1992. Ocrotitorii sfintei biserici sunt Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț şi Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie, cel din urmă așezat de Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie la 15 ianuarie 2013. Din noiembrie 1999, slujbele religioase se săvârşesc în demisolul bisericii.

Biserica este ridicată şi acoperită, placată pe exterior cu plăci tip cărămidă de klinker din Germania și Ungaria, iar în interior este tencuită și pregătită pentru pictură, fiind montat sistemul de încălzire prin pardoseală. Arhitectura bisericii este inspirată după biserica Sfântul Elefterie-Nou din Bucureşti, dar la alte dimensiuni: 38 de metri lungime, 30 lăţime și 57 înălţime. Arhitectul bisericii este domnul Mircea Sergiu Moldovan din Cluj-Napoca.

Pr. Cristian Rus