Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Întâlnire după 20 de ani de la finalizarea studiilor teologice

Întâlnire după 20 de ani de la finalizarea studiilor teologice

În după-amiaza zilei de prăznuire a Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, joi, 9 noiembrie 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, la vechea Catedrală Arhiepiscopală din Arad și la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, au avut loc momente încărcate de emoţie şi nostalgie. Absolvenţii promoţiei 1997, a treia de la reînființare, a acestei vechi instituţii de învăţământ teologic ortodox din ţara noastră s-au revăzut, după 20 de ani de la finalizarea studiilor teologice universitare.

Între absolvenţii de elită ai acestei promoţii se află şi Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care a participat, cu multă bucurie, la eveniment, trăind emoţia revederii cu foştii părinți profesori, profesori şi colegi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad.

Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei l-a vizitat la Reședința Arhiepiscopală pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, după care cei doi ierarhi s-au deplasat la Catedrala Arhiepiscopală veche a Aradului, cu hramul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, unde s-a desfășurat prima parte a programului festiv. Cu binecuvântarea și în prezența Chiriarhului locului și a Chiriarhului Oradiei, un sobor de preoți, foști absolvenți ai promoției 1997, au oficiat o slujbă de Te Deum, înălțând rugăciune de mulțumire Părintelui ceresc pentru binefacerile revărsate asupra cadrelor didactice ale facultății și a absolvenților promoției 1997 în cei 20 de ani de la finalizarea studiilor. Totodată, s-a oficiat și o slujbă de pomenire a profesorilor și absolvenților trecuți la cele veșnice.

La finalul sfintelor slujbe, în numele absolvenților, Preacucernicul Părinte Daniel Alic a adresat cuvânt de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, care i-a îndrumat pe foștii studenți și în calitate de cadru didactic, dar și Preasfințitului Părinte Sofronie pentru prezență, subliniind frumusețea întâlnirii și comuniunii dintre profesori și absolvenți.

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei al Aradului, în cuvântul rostit, și-a exprimat bucuria reîntâlnirii cu foștii studenți ai promoției 1997 a facultății de teologie ortodoxă arădene, din rândurile căreia s-au ridicat ierarhi, respectiv Preasfințitul Părinte Sofronie, preoți cu înalte responsabilități administrative la nivel eparhial și la protopopiate, în diferite eparhii, profesori de religie și preotese, care ridică mult prestigiul școlii de teologie ortodoxă din Arad.

Activităţile aniversare a promoţiei 1997 au continuat în aula mare din cadrul facultăţii, în prezenţa decanului actual, Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, a foștilor decani, Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Tulcan și Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin Rus, a altor părinți profesori și domni profesori, dar şi a absolvenţilor de acum douăzeci de ani. Manifestarea a debutat cu rostirea rugăciunii „Tatăl nostru” şi binecuvântarea dată de Preasfinţitul Părinte Sofronie.

Părintele Prof. Univ. Dr. Ioan Tulcan, îndrumătorul de an al foștilor studenți și moderatorul întâlnirii, a rostit un cuvânt de bun venit în care și-a exprimat bucuria revederii şi întoarcerii absolvenţilor de acum 20 de ani pe culuarele şcolii. Fostul decan a rămas plăcut surprins de prezenţa atât de numeroasă la această întâlnire de suflet, ceea ce arată faptul că foştii studenţi nu au uitat facultatea unde au studiat şi s-au format, dar şi unitatea promoţiei şi frumoasele prietenii dintre colegi ce s-au legat şi s-au menţinut de-a lungul vremii.

Părintele Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, actualul decan al facultății, a evocat împlinirile şi drumul acestei facultăți din anul 1997 şi până în prezent, facultate care reprezintă tradiţia învăţământului teologic ortodox din vestul ţării de aproape 200 de ani și care a ajuns la nivelul actual bazându-se pe munca și jertfa ostenitorilor ei, unii absolvenți ai acestei promoții devenind cadre didactice la facultatea de teologie ortodoxă arădeană și la seminarul teologic ortodox din Arad. Totodată, Părintele decan a urat, tuturor, mult succes în activitatea slujitoare și profesională, cu speranţa revederii peste zece ani, dacă nu și mai curând.

S-a trecut apoi, la strigarea catalogului, în ordine alfabetică, fiecare dintre cei prezenţi prezentându-şi realizările obţinute în acești 20 de ani, atât în viaţa profesională, cât şi în cea personală. Emoţia momentului a fost completată cu depănarea amintirilor desprinse de pe băncile facultăţii.

Ajungând strigarea catalogului la persoana Preasfinţitului Părinte Sofronie, Părintele Prof. Ioan Tulcan s-a arătat deosebit de încântat de prezenţa Preasfinţiei Sale, binecunoscută fiind demnitatea pe care o ocupă în cadrul Bisericii Ortodoxe Române şi multitudinea lucrărilor ce decurg din exercitarea acsteia. În cuvântul său, Preasfinţitul Părinte Sofronie și-a exprimat bucuria de a se afla la acest emoționant moment festiv, subliniind că este deosebit de onorat şi privilegiat că a urmat şi a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă Ilarion V. Felea din Arad, o instituție care a dăruit Bisericii și Neamului numeroase personalități. Deoarece bucuria revederii aduce cu sine și alte bucurii sufletești și pentru că timpul zboară foarte repede, Preasfinția Sa a întărit ideea organizării întâlnirilor mai dese, adresând alese urări de ani mulți și binecuvântați părinților profesori și domnilor profesori, dar și foștilor colegi, care cu toții își desfășoară activitatea în câmpul misionar al Bisericii dreptmăritoare.

La final, ca amintire a acestei întâlniri, Preasfințitul Părinte Sofronie a oferit cadrelor didactice prezente și fiecărui coleg în parte cărți și reviste editate de Episcopia Oradiei.