Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Întâlnirea anuală a preoţilor militari din Patriarhia Română

Întâlnirea anuală a preoţilor militari din Patriarhia Română

În perioada 27-31 mai 2013, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, în staţiunea montană Stâna de Vale din Eparhia Oradiei, s-a desfăşurat cea de-a XVI-a Convocare anuală de pregătire a preoţilor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

S-au prezentat la convocare un număr de 79 de preoţi militari, aparţinând diferitelor structuri din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, respectiv Forţele Navale, Forţele Aeriene şi Forţele Terestre.

Întâlnirea a debutat marţi, 28 mai 2013, prin săvârşirea Sfintei Liturghii şi a slujbei de Te Deum, de către un sobor de preoţi, la Mănăstirea Stâna de Vale. Apoi, lucrările convocării s-au desfăşurat la Cabana de instrucţie militară „Şoimul” de la Stâna de Vale.

Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la deschiderea lucrărilor întâlnirii a fost Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresată clerului militar prezent la convocare.

„Este o onoare pentru Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei să fim gazdele Convocării sfinţiilor voastre, aici, la Stâna de Vale, în acest cadru natural de o frumuseţe aparte. De asemenea, doresc să vă transmit, cu multă căldură sufletească, binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, prezenţa noastră aici fiind nu doar în calitate de Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, ci şi ca delegat al Preafericirii Sale la festivitatea de deschidere a celei de-a XVI-a Convocări anuale de pregătire a preoţilor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Ministerului Apărării Naţionale.”

Pe parcursul celor patru zile de desfăşurare a lucrărilor, au fost prezentate mai multe prelegeri cu teme legate de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, cu prilejul Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena în Patriarhia Română, dar şi referate legate de viaţa şi activitatea Părintelui Dumitru Stăniloae, omagiat în acest an în întreaga Patriarhie Română. De asemenea, s-au dezbătut numeroase probleme întâmpinate de preoţii militari în cadrul activităţii de asistenţă religioasă din structurile militare române, pe baza rapoartelor prezentate de către preoţii responsabili din aceste structuri.

La final, în ultima zi a întâlnirii, Părintele Constantin Ţanu, Inspector general al clerului militar şi şef al secţiei de asistenţă religioasă din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, a prezentat problemele curente ale asistenţei religioase din perioada 2012-2013 şi concluziile în urma desfăşurării activităţii.

În cadrul programului întâlnirii au fost prevăzute vizite ale preoţilor militari la câteva obiective religioase şi turistice din judeţul Bihor, precum Mănăstirea Izbuc, biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, Paraclis Episcopal, din Beiuş, biserica „Sfânta Treime” din Ştei şi Peştera Urşilor, monument al naturii.