Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Lansarea proiectului „Tineri ortodocşi în Ţara Beiuşului”

Lansarea proiectului „Tineri ortodocşi în Ţara Beiuşului”

            Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei şi la iniţiativa Preacucernicului Părinte Marian - Vasile Popa, Protopopul Beiuşului, în ziua de 1 iunie 2021, Ziua Internaţională a Copilului, la sediul Protopopiatului Ortodox Român Beiuş, în prezenţa preoţilor din municipiul Beiuş şi din împrejurimi, a autorităţilor locale, în frunte cu Domnul Primar Gabriel Popa, a numeroase cadre didactice şi a sute de părinţi şi copii, a avut lansarea proiectului educativ „Tineri ortodocşi în Ţara Beiuşului”.

            Proiectul se doreşte a fi o implicare activă a Bisericii în activităţile extraşcolare şi extracurriculare, pe toate cele trei niveluri de învăţământ, pentru copiii şi tinerii din municipiul Beiuş şi din împrejurimi. Totodată, acesta vizează şi întărirea legăturii dintre Biserică, Familie şi Şcoală, cei trei vectori fundamentali ai unei societăţi sănătoase.

            În cuvântul de deschidere, Protopopul Beiuşului, plecând de la cuvintele Mântuitorului „Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci a unora ca aceştia este împărăţia lui Dumnezeu” (Marcu 10, 14), a creionat importanţa şi necesitatea intensificării misiunii în rândul copiilor şi al tinerilor, credincioşii de mâine ai Bisericii. După cum Hristos Domnul i-a primit cu braţele deschise pe copii, binecuvântându-i, aşa şi Biserica astăzi trebuie să facă la fel. Dacă în trecut Şcoala era în tinda Bisericii, astăzi, Biserica trebuie să fie prezentă în viaţa Şcolii, venind în întâmpinarea tinerelor generaţii.

            În continuare, Părintele Protopop a prezentat conceptul acestui proiect, care se adresează deopotrivă atât celor mai mici, de nivel preşcolar, cât şi celor mai mari, de nivel gimnazial şi liceal. Astfel, copiilor de nivel preşcolar le sunt propuse activităţile: jocuri recreative, ateliere de pictură, de artă decorativă, meşteşugărit, precum şi învăţarea şi deprinderea valorilor şi virtuţilor creştine. Celor puţin mai mari, de nivel primar, le sunt propuse activităţile extraşcolare din programul şcoală după şcoală”, în special sprijin pentru teme.

Pentru nivelul gimnzial, tinerii pot alege dintr-o paletă mai largă de activităţi, dintre cele mai diverse: ore de limba română, engleză şi franceză, matematică, informatică, sport (incluzând fotbal, tenis, volei şi şah), tradiţii şi obiceiuri folclorice, pictură pe sticlă sau pânză şi muzică, avându-se în vedere şi înfiinţarea unui cor al copiilor şi tinerilor ortodocşi din municipiul Beiuş.

Pentru ciclul liceal, dar nu numai, se doreşte implementarea programului catehetic intitulat Să învăţăm şi să trăim Ortodoxia”, ce are în vedere susţinerea unor cateheze de către preoţii din Beiuş şi profesorii de religie, pe teme de interes pentru tânăra generaţie, frământată astăzi, poate mai mult ca oricând, de anumite întrebări existenţiale, care-şi caută răspunsuri în tinda Bisericii.

De menţionat este faptul că toate aceste activităţi vor avea la bază acţiunea voluntară a nu mai puţin de 50 de cadre didactice şi se vor desfăşura la sediul Protopopiatului Beiuş, situat pe strada Română, numărul 15. De asemenea, terenul şi sala de sport pentru activităţile sportive vor fi puse la dispoziţia organizatorilor în mod gratuit, de către Primăria Municipiului Beiuş.

În continuare, după prezentarea proiectului, în curtea Protopopiatului, într-o atmosferă de basm, toţi cei prezenţi au avut parte de surprize din partea organizatorilor, de la muzică şi jocuri interactive, la dulciuri şi îngheţată. Tot acum, cei interesaţi s-au putut înscrie la una sau la mai multe activităţi din rândul celor prezentate.

Prin implementarea acestui proiect se doreşte intensificarea misiunii Bisericii în rândul copiilor şi tinerilor, prin oferirea unor alternative de petrecere a timpului liber, prin sprijin pentru teme, prin oferirea unor răspunsuri la marile întrebări ale vieţii, precum şi prin celelalte activităţi extraşcolare propuse, convinşi fiind de faptul că numai în acest mod îi putem pregăti pe tinerii de astăzi, pentru a fi credincioşii de mâine ai Bisericii.

Pr. Prof. Dr. Traian Nojea