Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea la zece ani de existență

Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea la zece ani de existență

În toamna acestui an, mai precis pe data de 17 septembrie, s-au împlinit zece ani de la înființarea Liceului Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, care mai târziu, începând cu anul școlar 2012-2013 a devenit Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, o instituție de învățământ preuniversitar foarte necesară în peisajul multietnic și pluriconfesional al Oradiei Mari, instituție care a luat ființă la inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.

Pentru a marca existența celor zece ani de activitate împliniți în această toamnă, cadrele didactice și elevii şcolii au organizat, în ziua prăznuirii Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul, Episcopul Antiohiei, 20 decembrie 2017, un program cultural-artistic adecvat acestei aniversări.

Ca mulțumire adusă Părintelui ceresc pentru toate binefacerile revărsate și pentru ajutorul primit în cei zece ani de activitate, în prima parte a zilei, în Paraclisul cu hramul Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana din cadrul școlii a fost săvâșită Sfânta Liturghie de către Părinții Profesori, urmată de slujba de Te-Deum, la care au luat parte elevii școlii împreună cu cadrele didactice.

A doua parte a programului s-a desfășurat în sala festivă a liceului, unde, în prezența unor invitați de seamă, s-au rostit alocuțiuni, au fost acordate diplome de excelență și au fost prezentate mai multe momente artistice, pregătite de elevii claselor primare, gimnaziale și liceale.

Preacucernicul Părinte Prot. Prof. Radu Rus, directorul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” și Consilier al sectorului învățământ și activități cu tineretul la Centrul Eparhial, a deschis programul festiv, creionând istoria deceniului de existență a școlii, care și-a făcut la început timid prezența în mediul educațional orădean, apoi, tot mai articulat, în cel județean, național și chiar internațional. „Au fost zece ani ai împletirii permanente dintre cult și cultură, zece ani în care ne-am convins, zi de zi, că echilibrul între minte și suflet este premisa reușitei în viață. Zece ani în care s-a clădit, pas cu pas, un lăcaș al educației și spiritualității în duhul simplității, al onestității, al respectului față de om și față de valoarea lui intrinsecă, al cultivării dragului de muncă, de adevăr și de frumos”.

Prezent la eveniment, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care nu o dată declara că socotește această școală ca pe cea mai importantă realizare a episcopatului său de până acum, a invitat întreaga asistență să țină un moment de reculegere în amintirea Regelui Mihai I al României, trecut de curând în veșnicie. În alocuținea rostită, Preasfinția Sa a descris școala confesională al cărei ctitor este ca pe „o adevărată cetate a credinței și în același timp un laborator în care ucenicii învață să se pregătească pentru ziua de mâine”.

„Faptul că primul paraclis al școlii l-a primit ca ocrotitor pe Sfântul Apostol Iacov, rudenia Domnului, și că în acest lăcaș de cult se săvârșește o dată în an Liturghia Sfântului Apostol Iacov – liturghia sușă pentru celelalte liturghii – spune multe despre felul în care sunt pregătiți aici elevii, nu doar cei din clasele de liceu, ci toți elevii din școala noastră, care intră, o dată pe an, la 23 octombrie, în atmosfera de taină a creștinismului primar”.

„În acești zece ani, am plecat de la 27 de elevi și am ajuns la peste 700 de elevi. Dumnezeu ne-a purtat de grijă și am ajuns aici, unde suntem, în corabia Bisericii și a Științei, a Culturii și a Credinței, oferindu-le tinerilor exemplul cel frumos și bun de la marii Părinți și de la marii Dascăli care au contribuit la formarea culturii și a civilizației din care facem parte”.

În continuarea programului, directorul școlii a mulțumit instituțiilor locale și mai multor persoane pentru contribuția adusă la dezvoltarea instituțională a școlii, înmânându-le plachete aniversare și diplome de excelență: Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, ctitorul școlii, Primăriei Municipiului Oradea, Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Universităţii din Oradea, Casei Corpului Didactic Bihor, Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai” Oradea, precum și cadrelor didactice pentru profesionalismul și dăruirea puse la temelia pregătirii intelectuale și formării morale a elevilor.

După rostirea discursurilor reprezentanților instituțiilor locale, a fost dezvelit un tablou de onoare cu șefii celor opt promoții de până acum ale Liceului Ortodox, iar absolventul de frunte al promoției 2009-2013, teologul Alexandru Carțiș a rostit o alocuțiune prin care a rememorat anii studiilor liceale, pe parcursul cărora, împreună cu colegii lui, pe lângă cunoștințele științifice asimilate, a trăit adevărate lecții de viață.

Împreună cu șefii de promoție au fost premiați toți elevii merituoși, care au reprezentat cu cinste Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea la etapele naţionale ale concursurile și olimpiadele şcolare.

A urmat apoi vizionarea unui film cu imagini reprezentative din activităţile şi proiectele şcolii din cei zece ani de existenţă.

Ultima parte a programului a cuprins trei momente artistice. Elevii clasei a II-a B, pregătiți de doamnele profesoare Veronica Isdrailă și Laura Baidoc au prezentat un spectacol de mare candoare, o invitaţie în anotimpul bucuriei şi al cunoaşterii, în care răsună versul, povestea, colindele.

Elevii clasei a VI-a B, îndrumați de doamna profesoară Mirela Rus au pus în scenă Nașterea Domnului, sub forma tradiționalei piese de teatru Viflaimul, dând expresie tuturor personajelor prezente în jurul Pruncului Iisus: Maria, Iosif, Îngerul, Păstorii, Irod, Magii, Soldații, etc.

În încheierea programului artistic, Corul „Diacon Nicolae Firu”, format din elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, dirijat de la începuturile școlii cu multă măiestrie şi profesionalism de către Părintele Arhid. Prof. Ştefan Lakatos, a susținut un microrecital de colinde prin care a vestit Naşterea Pruncului Sfânt în ieslea Betleemului.

Cu ocazia acestui eveniment a fost lansat un număr omagial al revistei Spes Orthodoxiae, revistă teologică și culturală a elevilor Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, număr ce reunește gânduri ale absolvenţilor şcolii, dar şi articolele de susținute de elevii școlii în cadrul unor sesiuni de comunicări științifice pe tema Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești și Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, în cuprinsul Patriarhiei Române.

De asemenea, a fost lansat un volum de prezentare a şcolii, în limbile română şi engleză, realizat în cadrul unui proiect internaţional Erasmus.

La momentul aniversar al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, pe lângă oficialitățile din prezidiu, au participat și membrii Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, Preacucernicii Părinți Protoierei din cadrul celor patru Protopopiate ale Eparhiei Ortodoxe a Oradiei, inspectori şcolari, directori de şcoli, preoți, profesori pensionari, absolvenți, colaboratori și părinți ai elevilor.