Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Liturghie arhierească în parohia Sânnicolau Român din Eparhia Oradiei

Liturghie arhierească în parohia Sânnicolau Român din Eparhia Oradiei

Momente de bucurie duhovnicească în parohia Sânnicolau Român, Protopopiatul Oradea, în Duminica dinaintea Nașterii Domnului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 23 decembrie 2018, cu prilejul vizitei pastorale a Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei. Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în biserica cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae din localitate, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși.

Preasfințitul Părinte Sofronie a fost primit cu multă bucurie duhovnicească de către comunitatea dreptmăritoare din Sânnicolau Român, păstorită cu multă dăruire de către Preaonoratul Părinte Aurel-Simion Goga, Protopopul Oradiei, Peștișului și Aleșdului. Răspunsurile liturgice au fost date de către un grup de studenți și masteranzi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea, care, la momentul Chinonicului, a oferit un mini concert de colinde.

În cuvântul de învăţătură rostit după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, ce a prezentat genealogia Mântuitorului, Chiriarhul Oradiei a explicat celor prezenţi semnificațiile cuvintelor scripturistice:

„Pericopa evanghelică din această duminică de dinaintea marelui praznic al Nașterii Domnului ne vorbește despre seminția după trup a Domnului Iisus Hristos și despre nașterea Sa, ca Om, la plinirea vremii, din Fecioara Maria, Născătoarea de Dumnezeu, pentru că Mântuitorul Iisus Hristos este Fiul Cel Veșnic al Tatălui, Cuvântul lui Dumnezeu Cel mai înainte de veci, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, Lumină din Lumină, născut din veci din Tatăl, după firea Sa cea dumnezeiască. Iar la plinirea vremii, născut din Fecioara, după firea Sa cea omenească. Așadar, noi la Crăciun sărbătorim nașterea după trup a Domnului nostru Iisus Hristos, nașterea Sa ca Om, înomenirea Fiului lui Dumnezeu.”

„Această mare și luminată sărbătoare creștină a Nașterii Domnului este cinstită de poporul nostru din străvechime, practic deodată cu formarea noastră ca popor și cu încreștinarea noastră, căci pe măsură ce ne formam ca popor ne și încreștinam, crescând, astfel, ca și popor, împreună cu sărbătorile creștine. Iar sărbătoarea Nașterii Domnului este însoțită de un alai de tradiții frumoase, dintre care, poate cea mai puternică, ce a rezistat tuturor vitregiilor timpurilor, este cea a colindatului, pe care poporul nostru a preluat-o de la înaintașii săi romani și pe care a încreștinat-o.”

 

Părintele Protopop și paroh Aurel-Simion Goga a rostit cuvântul de bun venit Ierarhului, aducând mulțumiri Bunului Dumnezeu pentru toate binecuvântările primite, Întâistătătorului Eparhiei Oradiei pentru grija arhipăstorească, dar și credincioșilor enoriei pentru dragostea ce o arată Sfintei Biserici.

La final, Chiriarhul Oradiei a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a felicitat pe părintele protopop și paroh pentru aleasa lucrare pastorală ce o săvârşeşte, cu multă dăruire şi dinamism la Sânnicolau Român. De asemenea, Preasfinția Sa a adresat urări de sărbători fericite și binecuvântate, ani mulți și binecuvântați tuturor bunilor credincioși ai enoriei.