Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în zilele premergătoare sărbătoririi Zilei Culturii Naționale, la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea s-au desfășurat mai multe activități menite să marcheze rolul unor personalități în formarea și păstrarea identității naționale, culturale şi religioase a poporului român.

Astfel, pe parcursul întregii săptămâni, în cadrul orelor de limba română, de istorie și de religie au fost evocate diferite personalități din cultura poporului român, precum Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Ion Creangă sau Domnitorul Martir şi Sfânt Constantin Brâncoveanu.

Seria acestor manifestări a culminat miercuri, 15 ianuarie, ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale, deopotrivă. Cu acest prilej, Catedra de Limba română a Liceului Ortodox, împreună cu elevii din clasele de liceu, au organizat un program cultural-artistic în sala festivă a liceului, la care au luat parte elevi și profesori din toate clasele.

În deschiderea programului, Părintele Profesor Radu Rus, Directorul Liceului Ortodox, a vorbit despre semnificaţia unei astfel de zile, dar şi despre legătura poetului Mihai Eminescu cu Biserica Ortodoxă. Între altele, Preacucernicia sa a evidențiat faptul că supranumele de „Luceafăr al poeziei românești”, adresat lui Eminescu, a fost folosit pentru întâia oară de primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, cel care a alcătuit şi prima teză de doctorat pe tema vieţii şi operei marelui poet. De asemenea, Preacucernicia sa a mai amintit faptul că în şedinţa de lucru din 28 februarie 2013, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca Ziua Culturii Naţionale să fie aniversată prin programe speciale în toate eparhiile ortodoxe române din ţară şi străinătate, având în vedere rolul dintotdeauna al Bisericii în promovarea şi susţinerea culturii naţionale, dar şi datorită ataşamentului, respectului şi admiraţiei poetului Mihai Eminescu pentru Biserica Ortodoxă, pe care a văzut-o mereu prezentă în dezvoltarea culturii şi identităţii naţionale a poporului român.

Programul cultural i-a introdus pe cei prezenți în universul poetic eminescian și în atmosfera poveştii de dragoste care a existat între Mihai Eminescu și Veronica Micle. Povestea celor doi a fost prezentată de către elevul Darius Lascău, din clasa a X-a, iar apoi a prins viață prin interpretarea celor două roluri – a lui Eminescu și a Veronicăi, de către elevii Marian Curta și Narcisa Demeter. Îmbrăcați în frumoase costume de epocă și într-un decor specific, cei doi „îndrăgostiți” și-au depănat în versuri trăirile sentimentale, încântându-i pe cei prezenți prin naturalețea și farmecul interpretării.

Reprezentația scenică a fost completată de interpretarea muzicală a câtorva poezii eminesciene de către Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, dirijat de Arhid. Prof. Ștefan Lakatos.

În încheierea programului, participanții au putut admira o expoziție a celor mai importante opere ale poetului Mihai Eminescu, și a unor obiecte decorative din a doua jumătate a secolului al XIX- lea.

Menționăm că elevii Liceului Ortodox, împreună cu cadrele didactice, au mai participat, în aceeași zi, cu programe festive, la mai multe evenimente organizate în Oradea, tot cu această ocazie: la Teatrul de stat „Regina Maria”, la Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai, la un recital de poezie și cântece organizat la statuia poetului Mihai Eminescu din centrul orașului și la un program cultural organizat de Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei.