Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Martirii și mărturisitorii din închisorile comuniste comemorați la Subpiatra

Martirii și mărturisitorii din închisorile comuniste comemorați la Subpiatra

Ziua națională de cinstire a martirilor din închisorile comuniste, celebrată în data de 14 mai în fiecare an, a fost instituită prin Legea nr.127/2017 în amintirea nopții de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri, intelectuali, români care s-au opus regimului comunist.

Arhivele Securității certifică faptul că operațiunea fusese organizată cu mult timp înainte și viza mii de tineri, dar și cultele religioase și partidele politice. Au fost arestați peste zece mii de tineri, foarte mulți studenți, care au fost supuși la anchete violente și condamnați la ani grei de închisoare. Foarte mulți dintre cei arestați în acea noapte și în zilele ce au urmat nu s-au mai întors niciodată la familiile lor, sporind numarul mormintelor fără cruce și flori. Cei ce au supraviețuit condițiilor de exterminare au fost supuși, până în decembrie 1989, umilinței și marginalizării sociale.

Printre cele mai cunoscute închisori din perioada comunistă în care și-au executat condamnările sau în care și-au piedut viața numeroși deținuți politici se numără cele de la Pitești, Gherla, Aiud, Târgu Ocna, Sighet, Râmnnicu Sărat, Arad, Jilava sau Văcărești.

La împlinirea a 73 de ani de la fatidica noapte a celui mai mare val de arestări politice din istoria României ne amintim de toți martirii și mărturisitorii temnițelor comuniste, de toți cei care au suferit pentru credința străbună, libertatea de exprimare și pentru dragostea de neam. Libertatea de care ne bucurăm noi astăzi o datorăm lor. Ea a fost plătită în avans cu prețul umilinței, al torturii fizice și psihice și chiar cu prețul vieții lor.

Suferința lor ne impresionează, ne cutremură și ne determină să păstrăm vie memoria jertfei lor. Întâistătătorul Bisericii noastre, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel spunea: „Mulțimea mărturisitorilor și martirilor credinței din țara noastră în timpul comunismului ne îndeamnă mereu să nu uităm cât de mare este puterea jertfei și cât de necesară este lucrarea de vindecare și înnoire a umanității, rănită de ură și violență, de intoleranță și indiferență, de multe forme ale morții fizice și spirituale. Lumina mărturiei victimelor și mărturisitorilor din perioada comunistă trebuie comemorată cu recunoștință și venerație, ea fiinnd izvor de înnnoire spirituală  în viața societății de astăzi.”

Necesitatea de a evoca permanent sacrificiul mărturisitorilor din temnițele comuniste este arătată și de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei: „Responsabilitatea noastră, a celor de astăzi, este nu doar a nu le uita jertfa, ci de a vorbi despre ea tinerelor generații pentru ca ororile care au avut loc în timpul regimului totalitar să nu mai poată fi repetate.”

Opunându-se unui regim ateu și nedemocratic, ajutând neamul românesc să meargă spre înviere, martirii închisorilor au devenit modele vii de demnnitate creștinească și națională, de statornicie în credință și patriotism, de jertfelnicie și curaj, de răbdare și iertare. Ei ne învață că propășirea neamului nostru nu se poate realiza fără credința în Dumnezeu, fără cultură și fără trăirea valorilor morale, creștine și naționale.

În semn de prețuire și recunoștință față de acești eroi ai rezistenței anticomuniste, Parohia Ortodoxă Subpiatra, împreună cu Școala Gimnazială Nr. 1 Hotar, unde învață elevii din satul Subpiatra, a organizat o activitate comemorativă și cultural-educativă.

Vineri, 14 mai, s-a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru martirii și mărturisitorii din închisorile comuniste. În biserica parohială din satul Subpiatra, în prezența autorităților locale, elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Hotar au susținut un recital de cântări și poezii compuse în detenția comunistă. Activitatea s-a derulat în cadrul „Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”.

Pr. Lucian Crișan